Сънищата винаги са вълнували хората, особено ако са пророчески. А ако предсказват скорошна смърт, всички са виждали в тях нещо зловещо. 

В миналото с тълкуването на сънищата са се занимавали мистиците, визионерите и гадателите. В началото на ХХ век Зигмунд Фройд буквално преобръща възгледите за сънищата, превръщайки ги в крайъгълен камък на психоанализата. Въпреки това споровете какво всъщност е това учение - дали е наука, или е изкуство, продължават да се водят и до ден днешен.

От известно време със значението на сънищата започнаха да се занимават и учените. Наскоро специалисти от американския Център за палиативна и хосписна грижа в Бъфало завършиха 10-годишното си проучване и направиха доста интригуващо и мистериозно откритие.

Оказва се, че малко преди смъртта си, човек започва да сънува едни и същи ярки сънища. Хората, изпадали в т.нар. клинична смърт, т.е. обратимият стадий на смъртта, който е един вид преход между живота и биологичната смърт, често говорят за странни видения. Като цяло те споделят как целият им живот преминава пред очите им. След това се оказват в тъмен тунел, в края на който се вижда ярка светлина, а някои дори срещат отдавна починалите си роднини.

Изследването на лекарите от Бъфало, ръководено от Кристофър Кер, показва, че три седмици преди смъртта си хората получават странни видения под формата на едни и същи сънища. Наблюдавайки умиращите си пациенти, които за 10 години надхвърлят 13 000 души, експертите са установили, че 88% от хората на прага на смъртта си имат невероятно ярки повтарящи се сънища. 

По думите на пациентите им, в 72% от случаите те са общували насън с починали роднини и приятели, към които са изпитвали топли чувства. 59% от пациентите в последните си сънища са опаковали багажа си или са купували билети - като цяло са се подготвяли за последното си пътуване.

Някои от тях са пътували с влак или със самолет, а понякога са виждали до себе си отдавна починалите си роднини, с които са провели хубав разговор. 29% от пациентите също са видели насън свои живи роднини и приятели, с които не са се виждали от дълго време. И накрая, 28% от пациентите насън са видели вече отминали събития от живота си, които са им оставили приятно впечатление. 

Изключение били умиращите деца: най-често те сънували починалите си домашни любимци. Виждали са насън и възрастни хора, но не си спомняли кои са.

Загадъчните сънища започват примерно около 10-11 седмици преди смъртта, като 3 седмици преди края  честотата им се засилва, а самите сънища стават все по-ярки. За съжаление, Кристофър Кер и екипът му не са в състояние да обяснят този феномен. Може би в навечерието на смъртта в мозъка започват да настъпват някои промени, които водят до появата на такива сънища.

Едно е ясно: те успокоява хората и намаляват страха им от предстоящия край. 

Източник: jenata.blitz.bg