В България има толкова уникални места, които просто спират дъха. Повечето от тях са популярни туристически дестинации, които привличат внимание, както на българи, така и на чужденци. Страната ни обаче разполага и с неподозирани кътчета, които си заслужават да бъдат видени и за които дори не сме чували. Ето някои от тях, които си заслужава да посетите – и непременно вземете и децата!

 

1. Село Чавдар

Село Чавдар не е толкова непознато, тъй като не отдавна нашумя в интернет простраството с уредения си живот. Освен че не се връзва изобщо с определението за българско село, то може да ви предложи и една друга атракция, която се намира извън селото и която със сигурност ще ви върне години назад, още в каменната ера. Говорим за малките къщички, направени целите от кал, слама и колове, пресъздаващи раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години.

Снимка: viptouristbg

Ако искате да се впуснете в едно наистина нестандартно преживяване и да разберете как са живели хората преди хиляди години, то това е мястото за вас.

Снимка: Tylpata

2. Марина река – „класна стая на открито“

Класна стая на открито – звучи невероятно, нали? Ако учениците знаеха за това място, най-вероятно класните стаи щяха да са празни, а неизвинените отсъствия доста повече от обичайното. Намира се в защитена местност Марина река, на 12 км. от Царево. Под открито небе и сред зеленина, на малките дървени чинове, може да научите за видовете от изгубената преди милиони години терциерна флора.

Снимка: Peika.bg

3. Природен парк Небесните пасбища

Има едно място само на 65 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите… А след това да минете по Мостчето на любовта…

Тази приказна дестинация е Природен парк „Небесните пасбища“ и се е появила благодарение на отдадеността на един човек – д-р Васил Ангелов, превърнал своята гора в прекрасно, достъпно за всички място. Място за духовно пробуждане и връщане към природата.

Снимка: Луиза Лазарова

Защо е уникално мястото: Защото е събрало герои от приказките, митологията, българската история и различни религии в красива, широколистна гора. Едновременно образивателно и забавно.

Снимка: Луиза Лазарова

4. Арт-къща с музей „Куклите“

Ако обичате да творите или пък сте запазили част от детското в себе си и понякога ви се приисква да си играете с порцеланови кукли, то Арт-къщата с музей „Куклите“ е най-правилният избор, който може да направите. Намира се в центъра на София, а разнообразието, което предлага е огромно – може да се насладите на над 3000 кукли, разпределени в 6 зали. Представени са порцеланови , антикварни, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, марионетки от захар, восък или прежда. Приказните същества се усмихват, пеят и танцуват, докато разказват истории. Разглеждайки ги, със сигурност ще се вдъхновите и ще искате да сътворите и вие някоя приказна играчка. На излизане от музея има работилница, в която може да се превърнете в майстор и да направите мечтаната си кукла.

5. Божи мост (Жабокрек)

Божият мост, известен и като Жабокрек, е естествен скален мост, който се намира на около 15 км от Враца. Той е висок 20 м и широк около 25 м. Тунелът, който се е образувал от малка рекичка, течаща под моста, е дълъг 100 м.

Снимка: Pochivka.bg

През лятото реката пресъхва и остават малки езерца с жаби, от където идва и името Жабокрек. Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.

6. Храм кладенец Пусто Гърло

Открит е при разкопки през 1972 г. в местността Пусто Гърло, в близост до село Гърло и Брезник. Смята се, че е изграден през ХІІ-Х в.пр.Хр. и е свързан с културата Нураги.

Представлява сложно съоръжение, изградено изцяло под земята. По стъпала се стига до кръгла зала. На пода й има изкопан кладенец, който днес е затрупан. Този тип паметници, наречени нураг, се срещат основно в Сардиния и в много малко други части от света.

Снимка: shambhala.bg

Над храма е имало светилище, като днес около мястото е обрасла гора. Въпреки това културното съоръжение е изцяло запазено, което го превръща в уникален археологически обект.

Снимка: Николай Генов

 

източник: bgnow.eu