Зехтин менте, както и маслиново масло с химикали, установи изследване на Асоциация "Активни потребители".
Купени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите – 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като показали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията, пише trafficnews.bg
"Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации", аргументира се той пред bTV.
Оказало се, че в две от марките зехтин Помаче е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио.
"Това означава, че те е трябвало да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов.
Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.
При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители – 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.
"След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов.
Според него по-скоро става въпрос за небрежност в процеса на производството.
Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.
Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи тя.
Диетологът препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово.
В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.
Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета.
Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка, докато зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.
Експертите твърдят, че само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.
Прочетете още
- 14:01 Луксозен пикап помля кола в София, после "избяга много бързо" СНИМКИ
- 18:14 Скочиха на шофьор за това паркиране, но истината се оказа друга СНИМКА
- 12:19 Обрат! Борисов обяви ключово решение за първия мандат, вече не е кандидат за премиер
- 15:00 България в НАТО: Нов графит привлече вниманието на пловдивчани СНИМКИ