Как една жена от Южна Корея успява да спечели доверието на 400 души? Много просто - със страх и една голяма лъжа.

Рецептата за успех не се оказва никак сложна Шин Ок Ю успява да убеди съгражданите си, че идва края на света и Южна Корея ще изпадне в пълна безизходица - по улиците ще настане глад и всички ще умрат. И точно в такъв момент човек винаги се обръща към свръхестественото и вярата.

Затова и Шин Ок Ю създава свой собствен религиозен култ - църквата Grace Road. Това е псевдохристиянско религиозно движение, което обаче възприема себе си като напълно “праведно”.

Неговата харизматична лидерка успяла да убеди 400 души, че единственото спасение от Деня на страшния съд е да заминат заедно с нея на Фиджи и така всички сектанти дружно се преместили на острова през 2014 г.,  за да се спасят от наближаващия природен катаклизъм.

Надеждата обаче угаснала в мига, в който кацнали на летището. Паспортите им били отнети, а според свидетелски разкази много от тях били пребити, за да се прогонят от тялото им злите демони. Спасението се оказало ад.

Самата църква била описана от християните в Южна Корея като еретическо движение. Някак обаче лидерката на култа успяла да се сдобие със земя в столицата на Фиджи - Сува, където построила своята голяма бизнес империя с помощта на пари, дадени от членовете на култа.

Сектата успяла да спечели на своя страна предприемачи и имало сключени договори с правителството на държавата и дори награда за успешен бизнес от самия министър председател.

Свидетели и местни медии твърдят, че култът скланял своите членове към изпълнението на варварски ритуали, а сектантите били системно пребивани и подлагани на мъчения.

Лидерката Шин била арестувана през юли миналата година и този понеделник съдът постанови окончателното й наказание - шест години лишаване от свобода.

“Жертвите са страдали, били са напълно безпомощни, пребивани системно и са преживели не само физическо, но и психическо насилие”, се посочва в мотивите на съда, цитирани от BBC.

По думите на магистратите тежкото наказание е неизбежно и подобни незаконни действия, извършени с религиозен претекст, трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона.Заедно с Шин са били арестувани и обвинени още пет висшестоящи “духовници” от сектата й.

Една от жените, успели да избягат от култа обаче, е категорична, че е разочарована от присъдата.

“Наказанието изобщо не отговаря на сериозността на престъплението. Тези хора трябва да гният зад решетките за много по-дълго време. Все пак е по-добре от нищо. Надявам се, че това ще окуражи правителството на Фиджи да предприеме по-адекватни действия и напълно да се разграничи от това движение”, коментира Сийон Лий.