Гурбетчийската вълна от села в община Доспат се увеличава през тази пролет, а причината според местните кметове, е неяснотата около Брекзит. Близо половината от жителите на селата Црънча и Барутин ги напускат, работейки в различни европейски държави, информират от кметствата.

Преобладаваща част от гурбетчиите от района се отправят към Великобритания, а процедурата за излизане на кралството от ЕС кара дори колебаещите се кандидат- емигранти от родопските села да стегнат куфарите, съобщава БТА.

Мигрантските курсове от доспатските села обичайно потеглят в месеците от януари до април, обясняват местните кметове. Вълната от заминаващи на работа из Европа през тази пролет се разраства, обяснява кметът на Црънча Юли Делибашев. Около 350 от обитателите на селото с 620 жители са гурбетчии във Великобритания, Холандия, Германия, Испания.

Търсенето на препитание в чужбина започва след замирането на тютюнопроизводството, което до скоро бе основен поминък за част от доспатските села. Само едно семейство в Црънча ще отглежда тютюн през 2019 г., докато в миналото във всяка къща е произвеждана цигарената суровина, обясняват от кметството. Според кмета през тази година бързат да тръгнат към Острова повече от местните безработни, опасявайки се да не се усложнят процедурите с назначаването на чужденци след Брекзит. Много от гурбетчиите вече изтеглят в чужбина и целите си семейства, но част от децата на работещите зад граница са оставени на грижите на баби и дядовци.

Предимно възрастни хора и деца остават в Барутин през лятото, след като мъжете и повечето хора в трудоспособна възраст заминат на гурбет, обясняват от кметството.

Във времето на гурбетчиите, десетки деца в доспатските села са на дистанционен онлайн контрол от родителите си, а грижите по тяхното отглеждане се поемат от бабите. Контактът с родителите зад граница е ежедневен, макар и през интернет и социалните мрежи, твърдят общинари в Доспат.