Орда от микроскопични организми, наречени бавноходки (tardigrades), бяха пътници на борда на израелския космически кораб Beresheet, който се разби в лунната повърхност преди близо четири месеца.

Но тъй като бавноходките могат да оцелеят в екстремни среди, вероятно тези мънички астронавти са все още живи.

Микроскопските организми са от семейството на т. нар. екстремофили. Те могат да оцелеят без вода и кислород за дълги периоди от време в състояние криптобиоза, при която телата им пресъхват и метаболизмите им се изключват. Ако поставим дехидратирана тардиграда във вода и тя възвърне пълната си функция за няколко часа.

Бавноходките са известни и като водни мечки или мъхови прасенца. Могат да оцелеят и във вакуум, респективно в космоса, във вулкан и в антарктическо езеро на 50 мили под земята.

"Бавноходките в сухо състояние могат да преживеят натиск до 74 000 пъти по-силен от налягането, което изпитваме на морско равнище, така че въздействието на катастрофата на космическия кораб не би трябвало да бъде проблем за тях", заяви еволюционният зоолог Роберто Гуидети пред Business Insider.

"Те могат да останат сухи в продължение на десетилетия, потенциално векове".Дехидратирани бавноходки бяха поставени на борда на космическия кораб Beresheet от нестопанска компания, наречена Arch Mission Foundation, която има за цел да разработи резервно копие на Земята.

В съответствие с тази мисия компанията постави на борда на космическия кораб "лунна библиотека" - подобен на DVD диск, съдържащ цифров архив на почти всяка страница в английската Уикипедия, заедно с електронни книги и човешки ДНК образци.

Хиляди бавноходки бяха прикрепени към тази библиотека.Beresheet напусна Земята на 22 февруари, но когато наближи лунната повърхност на 11 април, компютърна грешка доведе до неизправност на основния двигател на космическия кораб и той се блъсна в Луната, пътувайки 310 мили в час (500 километра в час).

В неотдавнашно интервю, основателят на фондацията "Архия на мисията" Нова Спивац заяви, че компанията му вярва, че дискът му, заедно с придружаващите го тардигради, са оцелели при катастрофата.

"По ирония на съдбата нашият товар може да е единственото оцеляло от тази мисия", каза той.Това означава, че хиляди бавноходки хибернират по лунната повърхност. Ако бъдат въведени във вода, имат потенциал да се върнат в активно състояние.

Водните мечки, които могат да нараснат до 1,2 милиметра, могат да издържат на температури между минус 272 градуса по Целзий и 151 градуса по Целзий.

Те също са в състояние да оцелеят при високи нива на радиация и налягане до шест пъти по-големи от тези на най-дълбоката част на океаните на Земята.

Някои учени твърдят, че бавноходките биха могли да преживеят катастрофални събития като удари от астероиди, които биха заличили повечето от другите видове на Земята.