Знаете ли колко ще струва построяването на човешки град колония на Марс? Според изпълнителния директор на SpaceX Илън Мъск това ще коства "между 100 милиарда и 10 билиона щатски долара", написа самият той в Twitter.

За да достигне до тези оценки, Мъск изчислява приблизителната стойност на изпращането на минимален товар до Марс на около 100 000 щатски долара на тон. През 2017 г., изчисленията му възлизаха на около 140 000 щатски долара на тон.

Marstronauts@marstronauts

 · 

Replying to @elonmusk @Erdayastronaut

My question is, what’s your current estimate on the total cost of having a self-sustaining civilization on Mars?

Elon Musk@elonmusk

Between $100B and $10T

820

Twitter Ads info and privacy

101 people are talking about this

 

Така че ако за създаването на самоподдържащ се град са необходими около милион тон материали, Мъск прогнозира, че крайната стойност ще възлезе на около 100 милиарда щатски долара. 

Преди SpaceX да започне плановете за конструкция на първия град на друга планета, компанията трябва да отдели от земята ракетата си Starship, с която да бъдат превозвани колонисти, а дори това е едва началото. 

Ако всичко се получи според плана, гигантската ракета може да пренася по 100 тона товар към Марс, но от SpaceX първо трябва да открият начин да я презаредят с гориво в земна орбита. 

Източник: Futurism