Ако имате проблеми със събуждането сутрин, не сте сами. Това може да не е просто въпрос на чист мързел, а да е знак, че биологичният ви часовник е изключен.

Ето 8 причини, поради които може да ви е трудно да се събудите сутрин.

- Лошо качество на съня. Хъркащ партньор, вашето собствено хъркане, неподходяща температура или чести нощни посещения в банята могат да причинят лошо качество на съня ви, което ви затруднява да се чувствате свежи и бодри сутрин.

- Проблем с психичното здраве. Тревожността, стресът и депресията могат да причинят летаргия и сънливост, което също може да допринесе за прекомерна сънливост сутрин.

- Късно лягане. Ако се опитвате да натъпчете целия си сън в 4-6 часа, не е чудно, че тялото ви казва да останете в леглото още малко. За да си набавите необходимото количество сън, може да се наложи да лягате по-рано вечер.

- Пиене на кофеин. Приемът на кофеин твърде късно през деня или вечерта може да наруши качеството на съня ви. Дори и да сте спали през цялата нощ, вашите цикли на сън не работят по същия начин, тъй като той кара мозъка ви да бъде по-активен.

- Спорт, физическа активност до късно. Когато тренирате твърде близо до времето за лягане, това може да ускори сърдечния ви пулс и метаболизма ви, което може да попречи да получите качествен сън.

- Лекарства. Лекарства като антихистамини и левкотриенови инхибитори могат да причинят сънливост и да затруднят ставането сутрин.

- Възраст. Моделите на съня са склонни да се променят с възрастта. Много хора установяват, че с напредване на възрастта им е по-трудно да заспят. Това може да доведе до лошо качество на съня и прекомерна умора сутрин.

- Нарушения на съня. Освен факторите, свързани с начина на живот, възможно е да страдате от безсъние, сънна апнея, нарколепсия, синдром на неспокойните крака или друго нарушение на съня.

Как да се събудите рано и да направите сутринта по-лесна

- Не натискайте отлагайте алармата за още минутки. Според Националната фондация за сън бутонът за отлагане не е най-добрият ви приятел. Всичко, което прави, е да ви изкуши да спите само няколко минути по-дълго, въпреки че този допълнителен сън вероятно ще ви накара да се почувствате по-уморени, тъй като не е качествен сън.

- Програмирайте вашата кафемашина. Ако можете, програмирайте кафемашината си да се включва, когато е време за ставане, така че да се събудите от миризмата. Ако не пиете кафе, подредете съставките за избраната от вас напитка преди лягане, така че всичко необходимо за приготвянето на сутрешния ви чай или смути да ви очаква.

- Правете нещо, което обичате. Направете сутрините по-лесни, като правите нещо, което ви харесва, докато се приготвяте, независимо дали слушате последния епизод на любимия си подкаст, пускате спортно радио шоу или гледате сутрешните новини.

- Задайте подходяща за вас температура. Инвестирайте в програмируем климатик, за да събудите тялото си. Като програмирате термостата си така, че спалнята ви да започне да се затопля или охлажда (в зависимост от времето) около час преди да се събудите, няма да бъдете толкова изкушени да останете в леглото.

- Мотивирайте се с цел. Наличието на фитнес цел или хоби може да ви помогне да се мотивирате да ставате по-рано. Например, може да искате да се събудите рано, за да отидете на фитнес или да прекарате известно време в градинарство. Каквато и да е мотивацията ви, дръжте свързаните предмети в полезрението си, като дрехите за фитнес или градинските ръкавици.

- Задайте реалистични очаквания. Не се опитвайте да се събудите много рано веднага. Можете да опитате да се събудите 15 минути по-рано от обичайното време, след което да продължите да увеличавате това време с 15 минути на ден, докато се адаптирате към промяната.

- Разработете рутина за лягане. Спазването на последователна рутина за лягане може да помогне на тялото ви да разбере кога е време за сън. Вземете горещ душ, прочетете любимата си книга или дневник за деня си, за да се отпуснете и да подготвите тялото си за сън.

Превод: GlasNews.bg