Двама пациенти са приети в тежко състояние в инфекциоазната клиника в Пловдив, след като са били ухапани от кърлеж. Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето.

Донка Колева лежи в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив с марсилска треска. Постъпила няколко дни след ухапването с висока температура, мускулни болки и обрив. 

„Вкъщи като чистих трева, не можах да забележа. Кърлежът се залепи под мишницата ми и така стана“, разказа пред GlasNews.bg Донка Колева.

Още от разказа - вижте във видеото: 

Освен Донка, в Клиниката се намира още един мъж, постъпил с лаймска болест. Той е жител на Хасково и е бил транспортиран с линейка до Пловдив.

„Ухапаните са в задоволително към добро състояние, особено пациентката с марсилската треска. Престоят е около 7 дни, започнало е лечение“, споделя доц. Улиана Бойкинова – началник на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“.

Лаймската болест протича в няколко фази като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен е кожният обрив. Лекарите предупреждават туристите да внимават при излет в планината.

„Трябва да проверяват дрехите и всички части на тялото, след като човек се прибере от излет, от полето или дълга разходка в тревни площи“, съветват лекарите. И допълват, че ако не се вземат мерки навреме, последиците могат да бъдат сериозни.

За последната година само в пловдивската инфекциозна клиника са лежали 20 пациента след ухапване от кърлеж.

Общините в цялата страна вече се борят с вредителите чрез препарати, с които се обработват тревните площи.