Налице са сериозните заплахи, свързани с предложените законови промени за автоматизирана продажба на лекарства от така наречените вендинг автомати за лекарства. За това алармират от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България. Според тях, тези промени създават критични рискове за здравето и живота на пациентите, поради възможността за неконтролирано разпространение на лекарствени продукти без необходимата консултация и контрол от квалифициран фармацевт.

“Лекарствата не са вафли и безалкохолни напитки. Лекарствените продукти са специален вид стока, която изисква прецизна дозировка и консултация от професионалист. Неправилното приемане или дозиране на лекарства може да има тежки последствия за здравето на пациента, включително фатални случаи. Без необходимото наблюдение, пациентите могат лесно да злоупотребят с лекарствата, което да доведе до предозиране, опасни взаимодействия с други медикаменти или други странични ефекти.”, заяви Аделина Любенова - председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България. 

Един от основните проблеми, изтъкнат в становището на Инициативния комитет до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Александър Симидчиев, е липсата на яснота относно отговорността за потенциални грешки, произтичащи от автоматизираната продажба на лекарства. В сегашния проект няма конкретни разпоредби, които да посочват кой ще носи отговорност за неправилната употреба на лекарства, закупени без консултация с фармацевт. Според действащото законодателство, отпускането на лекарства е регулирано, а аптеки с професионални фармацевти осигуряват този процес да бъде безопасен и съобразен с нуждите на пациента.

Инициативният комитет изразява също тревога за това, че в обществото и сред законодателите съществува сериозно неразбиране за мисията и контролната роля на фармацевтите. Те не са просто продавачи на стоки, а висококвалифицирани здравни специалисти, които гарантират, че лекарствата се използват по най-безопасния и ефективен начин. Без тяхната роля, рискът за неправилна употреба на лекарствени продукти значително нараства.

Комитетът на магистър-фармацевтите също така изразява опасения, че лобистки интереси на определени бизнес кръгове стоят зад предложените промени, което поставя под въпрос приоритета на общественото здраве. 

Вместо да се защитават правата и здравето на гражданите, се създават предпоставки за неконтролирана употреба на лекарства в интерес на бизнес интереси.

Инициативният комитет на магистър-фармацевтите призовава законодателите да преоценят предложените промени, като се вземат предвид здравните рискове за населението. Комитетът подчертава необходимостта от запазване на фармацевтичния контрол при отпускането на лекарствени продукти и настоява за създаването на регистър за автоматите, стриктен контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата и допълнителни мерки за гарантиране на безопасността.

Според становището, лекарствата трябва да се третират като специален продукт с нужда от надзор и консултация. Те не могат да бъдат третирани като обикновени търговски стоки и трябва да останат под контрола на професионалисти, за да бъде гарантирано общественото здраве.

Фармацевтите изразяват също така недоумение защо пациентските организации не са били консултирани относно предложените промени и дали те наистина искат да купуват лекарства без консултация. Те поставят въпрос и за бързината, с която законопроектът се гласува – само три дни след приемането му на първо четене, и то в предизборен период, което поражда допълнителни съмнения.