Учените вярват, че ХИВ след лечение просто ще остане в човешкото тяло в латентно и пасивно състояние. Това състояние на вируса прогнозира неговата безопасност за нас и нашето тяло. Нови проучвания обаче показаха, че това не е съвсем така и "спящият" вирус изглежда няма да бъде неактивен и да се предаде по какъвто и да е график, пише ScienceAlert.

Учените знаят, че дори след лечение, ХИВ може да остави копия на своето ДНК в клетките, като се крие от нашата имунна система. Две скорошни проучвания направиха възможно да се направи още една стъпка към разбирането на този факт. В проучванията е посочено, че дори когато човек е на лечение за контрол на ХИВ, малки остатъци от генетичния материал на вируса все още остават в имунните клетки.

Изненадващото и плашещо е, че дори ако тези остатъци не са опасни сами по себе си, те пак могат да причинят проблеми. Изследователите смятат, че тези остатъци могат да изтощят имунната система с течение на времето.

В Украйна беше разрешено да се назначават в армията хора с умствени увреждания и ХИВ

Даниел Кауфман, учен, участвал в едно от изследванията, описва добре този феномен. Според него по-голямата част от вируса, останал в тялото, не може да се възпроизвежда като нормалния ХИВ, но не е напълно пасивен. Все още произвежда някакъв вирусен материал. С други думи, ХИВ може да е по-активен, отколкото смятахме преди, дори при хора, които са били лекувани и потискали заболяването.

Когато човек се лекува за ХИВ, често му се предписват антиретровирусни лекарства. Считайте тези лекарства за вид хапче за сън за вируса. Те предотвратяват размножаването на ХИВ в определени имунни клетки, което прави вируса по-малко активен и практически неоткриваем при кръвни тестове. Тези лекарства обаче не освобождават тялото от всички следи от вируса и точно това е изследвано в тези проучвания.

В едно от проучванията, когато е взета кръв от 18 мъже, подложени на лечение за ХИВ, е установено, че 14 от тях все още имат остатъци от вируса на ХИВ в телата си. Освен това в някои случаи тези остатъци продължават да произвеждат вирусни протеини. Важно наблюдение е, че колкото повече остатъци от вируса има в тялото, толкова по-силен е имунният отговор на тялото към него.

Сега може би се чудите дали е добро или лошо, че имунната система продължава активно да се бори с тези остатъци. Изследователите, не е изненадващо, задават същия въпрос. От една страна, може да помогне на имунната система да бъде нащрек. От друга страна, тя може да се преумори, което води до други здравословни проблеми, като възпаление. Това може да обясни защо някои хора, получаващи лечение за ХИВ, развиват здравословни проблеми като сърдечни заболявания и чупливи кости.

Лекарство срещу рак на кръвта се превърна в спасение за пациенти с ХИВ

Друго проучване потвърждава тези констатации, което предполага, че остатъците от вируса могат да попречат на растежа на определени имунни клетки, които играят критична роля в борбата с HIV инфекцията.

Резултатите от двете проучвания предполагат едно нещо: разбирането и елиминирането на тези остатъци от ХИВ може да се превърне в ключов фактор в бъдещото пълноценно лечение на ХИВ инфекцията. Въпреки че основната цел остава намирането на лек за ХИВ, вниманието към тези остатъци може да осигури по-добро качество на живот на хората, живеещи с вируса, и да им позволи да живеят до пълното излекуване.

Въпреки че е постигнат значителен напредък в лечението на HIV инфекцията, тези резултати ни напомнят, че има много повече за разбиране и преодоляване. Това е напомняне за упоритостта и безкомпромисната природа на вируса и необходимостта от постоянни изследвания и иновации от наша страна.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Unsplash

Трети в света! Излекуваха мъж с ХИВ