Ендокринологът Екатерина Йънг разсея няколко популярни мита за отслабването, включително нарече погрешно схващането, че картофите са вредни при спазване на диета.

Йънг подчерава, че картофите не са "толкова зли", колкото се смята. Според нея този кореноплод, варен и охладен, съдържа голямо количество устойчиво нишесте, което поддържа чревната микрофлора и не провокира силни скокове на кръвната захар. Освен това 100 грама варени картофи с кората съдържат 17 милиграма витамин С.

Ендокринологът смята за пореден мит забраната за хранене след шест вечерта.

„Препоръчително е последното хранене да е два часа преди лягане. Ако се събудите през нощта с чувство на глад или с пристъп на тревожност, включете сложни въглехидрати, като елда, във вашата вечеря“, посъветва тя.

Ендокринологът също призова да не се увличате с храни с ниско съдържание на мазнини, тъй като когато количеството мазнини в диетата се намали, хората, като правило, започват да ядат повече въглехидрати.

„Хранителните вещества от мазните храни достигат до мозъка за 10 минути, а от въглехидратните храни – за половин час. Следователно, когато ядете мазнини, ще се заситите по-бързо, ще можете да ядете по-рядко и да намалите похапванията“, обяснява лекарят.

Освен това, според Йънг, не трябва да намалявате твърде много калориите в опит да отслабнете бързо - това е също толкова вредно, колкото и преяждането. Тя подчертава, че силното намаляване на порциите и премахването на цели групи храни е много стресиращо за организма. В резултат на това човек започва да губи мускулна маса и метаболизмът му се забавя, което противоречи на самия принцип на отслабването, за който е необходим добър метаболизъм, заключва ендокринологът.