В днешните времена на здравна криза в страната и пандемия имаме много поводи за разделение. Това още повече засилва недоволството на хората, дори срещу съсловието, на което разчитаме при проблеми със здравето - лекарите. Този случай обаче е друг - от позитивните.

"Описвам историята, истинска, току що случила се и с желание позитивната развръзка от нея - да достигне до повече хора, които да повярват, че в България има и невероятни лекари, с добри сърца!  Защото напоследък сме свикнали да говорим само, когато имаме да кажем нещо лошо и да се оплачем, a някак забравяме да разказваме историите за доброто", така млада майка мотивира решението си да сподели своята история пред GlasNews.bg.

Борислава Маркова, майка на тригодишно момченце, е диагностицирана с опасно заболяване. Спасяват я единствено реакцията на лекарите, взели отношение по нейния здравен случай.

Болестта идва неочаквано, незабелязано - между семейните й грижи. Тя разказва, че е обърнала внимание на състоянието си едва когато се е успокоила за здравето на детенцето и съпруга си, които също са болни.

Предприетите домашни мерки за лечение, с които сме свикнали да борим настинките и грипа не помогнали и тя решила да си направи тест за COVID-19, след консултация с личния си лекар. Още тогава състоянието й е тежко, жената, която винаги е енергична и седмица се е грижила за болните си близки, като междувременно се е трудила, изминава 300-те метра до лабораторията за 40 минути.

Нейният резултат е отрицателен, както и следващият направен PCR. По съвет на своя гинеколог д-р Ваня Атанасова тя си прави и пълна кръвна картина, а резултатите са притеснителни.

След изключително тежка нощ с температура, болки в мускулите, гадене, треска, задух, главоболие и други допълнителни симптоми,  Борислава е заведена с линейка в болница. В Спешна помощ й е изписан антибиотик, който обаче не помага. На следващия ден тя отново търси медицинска помощ.

"След изтощително чакане и обикаляне за спазване на процедурите с повторен тест за COVID-19 (отново отрицателен) – становището на медиците от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” бе, че съм за спешен прием, но при тях места в „чисто“ (отделение без COVID-19) няма", пише Борислава.

С помощта на медиците от лечебното заведение тя е настанена в МБАЛ София. Там от Гастроентерология тя е препратена в отделението по Хематология.

Състоянието на Борислава продължава да е тежко, като тя споделя, че от четири дни не може да се храни.

Така младата жена е насочена към кабинета на д-р Татяна Кънчева, която след преглед и поглед над изследванията, незабавно я праща към Спешно отделение на Военномедицинска академия.

Там диагнозата й е уточнена - тежка форма на агранулоцитоза. Според медицинските сайтове това е пълна липса на гранулоцити в периферната кръв (внезапен опасен срив на имунитета. Гранулоцитите са опорен стълб в имунната защитна система на организма. Те са не само част от първата линия на защита от инфекции, но са необходими и за цялостната интеграция на имунния отговор.

Когато концентрацията им в кръвта падне под определена стойност, се развиват опасни гранулоцитопенични състояния.

Тук медиците й съдействат напълно, като въпреки липсата на места, незабавно разместват, за да я приемат и Борислава е  настанена в стерилен бокс, където започват вливания и изследвания.

След нови уточнения и лечение, тежката инфекция е овладяна и състоянието й позволява проследяване и лечение в амбулаторни условия.

"Прегърнах сина си, за първи път от 17 дни, без болка, без страх, че ще го заразя", пише младата майка.

Ще завършим тази история за добротата, отдадеността на професията и желанието да спасиш живот с текста на Борислава Маркова:

"Това е щастливата развръзка на моята история, а краят – надявам се ще е съвсем скоро.

В времена на COVID-19, за мен беше изключителен късмет да бъда лекувана от лекар с голямо сърце и изключителни умения, който не се страхува да лекува пациентите си! Да, през 2021 година има и други вируси, които са в състояние да доведат до безпомощност - млад и енергичен човек, който рядко боледува.

Надявам се тази история да накара повече хора отново да повярват в силата на българския лекар и безкрайно благодаря.

Желая от сърце на д-р Недева, д-р Кънчева и целия екип на Клиника по Хематология – здраве и много чудеса!

Не на последно място, бих искала да благодаря и на своето семейство, което бе неотлъчно до мен, както и на гинеколога си Д-р Ваня Атанасова от МБАЛ "Надежда" – за това, че беше до мен виртуално, в моментите, когато ми беше забранено да чета в интернет термини и диагнози, които прелитаха през ушите ми. 

За мен - Военномедицинска академия ще остане съдбовна среща с изключителни професионалисти, които през годините са доказали своите безгранични възможности и най- вече своята доброта. И да, забавната част на историята е, че трите ангела в бели престилки – д-р Недева, д-р Атанасова и д-р Кънчева се познават по между си и всекидневно помагат от сърце на всеки свой пациент.

И за финал ще си позволя да цитирам д-р Ваня Атанасова, чели ли сте прощалното писмо на Маркес...

"Утре -то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова не чакай повече, направи го днес, защото ако утре -то никога не дойде, със сигурност ще се разкайваш за деня, когато не намери време за една усмивка, една прегръдка, и беше много зает, за да направиш действителност последното им желание.

Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш. Никой няма да се сети за скритите ти мисли. Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш"."

 

 Главен асистент д-р Антония Недева, д.м. - Клиника по Хематология, ВМА, лекуващ лекар на Борислава