Предизвикателството да лекуваш пациенти с редки неврологични заболявания. Този професионален път е избрал д-р Огнян Асенов от Александровска болница. Забелязан още като ученик от проф. Ивайло Търнев, днес, години по-късно младият лекар върви по стъпките на своя учител, като търси носители на рядко заболяване.

Наследствена трантиретинова амилоидоза. С тази диагноза у нас са установени малко над сто души. Болестта е рядка и не особено позната, а вероятността за наследяване е 50%. Именно това провокира д-р Огнян Асенов от клиниката по Нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ да я включи в дисертацията си.

Към момента болните са над сто, а носителите, т.е. преките родственици са над 60. Имаме програма за проследяване на носителите, с цел да се прогнозира заболяването. Началният етап започва най-често със засягане на периферната нервна система, засягане на тънките влакна, с болка, с парене в ходилата и дланите, може да има необясним спад на тегло. В България до сега са открити пет мутации на това заболяване. Най-честата е характерна за района на Благоевград и Кюстендил, добавя д-р Огнян Асенов.

В България възрастта при диагностициране на заболяването варира между 20 и 80 години.

„Когато имаме оплакване от страна на пациента или заболяването е напреднало, при този метод амплитудите не се усещат. При безсимптомните носители, които нямат никакви оплаквания и са на около 20-25 г., при тях отвеждаме амплитуди и вече ако прогнозираме 10 г. Преди проявата на заболяването, може да започнат да намаляват. Болестта се проявява над 50 и средната възраст при мъжете е по-ниска“, обяснява в ефира на Euronews д-р Асенов.

Целта е на младия лекар е да открие повече носители на болестта, за да бъдат взети мерки навреме.

Безсимптомните носители се проследяват, в зависимост от възрастта им и от подлежащата мутация. Най-често на три месеца, на шест месеца, на една година, и когато имат оплаквания, се свързват с нас. Това е апарата, той прави оценка на засягане на тънките влакна, тъй като при това заболяване преди пациентите да имат субективни оплаквания, а чрез изследванията може да се види дали тези влакна са засегнати. Ако имаме отклонение при двата метода, този пациент може да започне терапия, обяснява д-р Огнян Асенов.

Лечението на болестта се поема от Здравната каса. Освен с тази болест д-р Асенов ежедневно среща пациенти с различни заболявания на нервната система.

Д-р Огнян Асенов е част от екипа на проф. Ивайло Търнев и негов ученик. Именно професорът е първият, който вижда заложбите на младия лекар, още докато е ученик.

„Още от малък, може би това ще прозвучи като клише, но винаги когато ме питаха какъв искаш да станеш когато пораснеш, отговарях лекар. В крайна сметка, когато вече бях в 10-ти клас, проф. Търнев организираше курсове по биология и химия. Имах тази възможност да се запиша, така че изкарах курсовете, кандидатствах и в София и Плевен и Варна бях приет, и в крайна сметка записах тук в София“, разказва лекарят.

Родителите на д-р Асенов живеят в Германия, но въпреки това той избира да остане тук.

Никога не съм мислил да се обучавам, да специализирам или да работя в чужбина, защото не мисля че обучението, което получавам в тази клиника, в тази болница, не мисля че може да бъде по-добро навън. Разбира се има и други пречки с които се сблъскваш всеки ден и общо взето, заради възнаграждението, от финансова гледна точка, но в крайна сметка искам да дам пример на моето семейство и на моята дъщеря независимо какви пречки има, да работи и да се занимава с това, което обича, добавя д-р Огнян Асенов.

Една от мечтите на д-р Асенов е някой ден да лекува и тези, които нямат достъп до специалисти като него. Например по селата и малките градчета.

„Интересно е да откриеш причината за проблема на дадения пациент и след това да му помогнеш. И може би най-важното е колкото и да сме натоварени, колкото и да сме притиснати от външни фактори като здравна система, като ежедневие, като натовареност, винаги да гледаме да покажем пред пациентите нашият професионализъм“, смята младият лекар.