Трудно може да се задържи мотивацията, докато човек отслабва, а малко хора знаят това по-добре от 31-годишния Марлон и половинката му Камил, които заедно са извървели пътя към по-стройната физика.

След като двамата се обвързват през 2017 г., теглото им нараства значително. Така през 2020 г. и двамата достигнали най-голямото си тегло досега. Марлон качил до 215 килограма, а Камил била 95 килограма. Това ги причислило към  огромния процента (41%) от възрастните американци над 20-годишна възраст, класифицирани като затлъстели. С новото им тегло идват и нови здравословни предизвикателства.

На 28-годишна възраст Марлон бива диагностициран с диабет, докато кръвното налягане на Камил скоча значително. И двете заболявания са потвърден страничен ефект от значителното повишаване на личното им тегло.

 Те решили, че е време да  свалят килограми заедно. Това станао не без усилия, но в крайна сметка двамата успяват общо да свалят цели 113 килограма. При това – едва за няколко месеца. Младите американци са единодушни, че сега се чувстват „страхотно”.

А пред Newsweek разказват за това как са трансформирали телата си и какво са научили по пътя.

Диетоложка: Мръсният въздух води до затлъстяване

 „Опитвахме се да отслабнем от години, но така и не успяхме, но на 28-годишна възраст Марлон бе диагностициран с диабет. Това послужи като важен сигнал за събуждане и за двама ни“, разказва Камил.
 

„Скоро той се сблъска с умора, разви тъмни петна по краката си и изпита проблемите от наддаването на тегло. Едновременно с това наскоро диагностицирана с поликистозни яйчници, след симптоми като наддаване на тегло, подуване на корема, повтарящи се кисти на яйчниците и умора“, споделя тя.
 
Всяка нова диагноза служела като аларма за младата двойка, но новите здравословни проблеми се превърнали в ново предизвикателство свалянето на килограми.
 
 „Всяко от тези здравословни състояния значително повлия на нашето отслабване, създавайки допълнителни препятствия и затруднявайки предизвикателството, пред което се изправихме”, припомня си Марлон.
 
Двойката не се отказали пред трудностите, а се захванали за работа. Те започнали бавно, правейки 20-25-минутни тренировки с висока интензивност у дома. Така тренирали три или четири пъти седмично. Двойката сподели, че им е било трудно да си представят крайната цел като постижима, отчасти поради минали неуспехи. Не помагали и цифрите, които виждали на кантара.
 
Камил дори се шегува, че е опитвала почти „всяка диета“, но без никаква полза. Това, което наистина ги тласнало към успех този път, била способността им да приспособят режима си към специфичните си нужди.
 
 „Фокусирахме се върху това, което работи най-добре за нас и постепенно надграждахме,  ден след ден. Възприемайки нагласа за правене на малки промени, която ни позволява да поддържаме последователност и да развием истинска промяна в начина на живот“, споделя Марлон.
 
Двойката скоро осъзна, че проблемът с предишните им  опити за сваляне е, че начинът на живот, който са се опитали да започнат, е бил твърде ограничаващ и нереалистичен за тях. Това  ги накарало да загубят всякаква мотивация, преди да стигнат до финала. Освен това, след като здравето им започнало да се влошава на толкова ранна възраст, двамата осъзнават, че трябва да приложат „завинаги“ промяна в ежедневието си, а не просто да постигнат дадени цели с краткотрайна диета.
 
За двойката това означавало да се придържат към редовна, но не прекалено напрегната тренировъчна рутина, а и да готвят повече здравословни ястия у дома. Откакто осъществили този преход, двамата не само успя да се отърват от излишните килограми, но и да запазят положителната промяна.
 
„Първата стъпка, която предприехме, за да адаптираме диетите си към новите промени, които искахме, беше да готвим повече у дома. Преди доста често ядяхме храна за вкъщи и полуфабрикати. Просто беше по-лесно заради натоварените ни графици“, споделя Камил.
 
„Просто като се предизвикахме да готвим у дома, започнахме да виждаме малки физически промени. След като видяхме въздействието домашната храна, започнах да търся и създавам различни рецепти, които бяха здравословни, вкусни и лесни за приготвяне, за да ни помогнат да бъдем последователни ", добави тя.
 
Камил толкова се запалила по новите си рецепти, че дори пише две готварски книги, пригодени за други, надяващи се да отслабнат.
Въпреки че може да звучи доста лесно просто да приготвяте повече ястия и да тренирате няколко пъти седмично, двойката сподели, че няколко пъти им се е искало да се откажат. Те успели да устоят, защото техният план за действие бил съобразен със специфичните им нужди.
 
„Това преживяване наистина доведе до промени в живота ни, които се простират далеч отвъд загубата на тегло. Придобихме новооценка за много аспекти от живота, като способността да движим телата си, нови храни, енергията, която имаме, за да се наслаждаваме повече на живота  и много повече“, сподели Марлон.

Имаше много случаи, в които искахме да се откажем и  да се върнем към предишните си, по-удобни навици. Не много хора искат да се лишат от удоволствията на живота, но ние разбрахме, че нашите цели са по-дълбоки от просто загуба на тегло“, добави Камил.
 
Двойката допълва, че най-предизвикателната част от отслабването била  ежедневният ангажимент да се хранят здравословно и да тренират.
 
„Това беше трудно, но беше и най-възнаграждаващата част от предизвикателство, тъй като всеки ден, в който упорствахме, се приближавахме към целите си, доказвайки на себе си, че сме способни да ги постигнем“, продължи Марлон.

Змийче се разходи по улиците на наш град СНИМКИ


 
След приблизително шест до осем месеца на това постоянство, Марлон успява да отслабне до 124 килограма, докато Камил вече е 74 килограма. Въпреки че двойката вече е овладяла теглото си, те продължават със своеобразния режим. Това позволи на двойката да се придържа към новите си килограми с лекота.
 
“Марлон и аз станахме сертифицирани треньори по фитнес и хранене. Това знание е основен инструмент в разбирането ни за храненето. Ние сме в състояние да се придържаме към теглото си, защото наистина се обучихме и направихме истински промени“, споделя Камил.

От опити за самоубийство до Еверест: Ветеран, останал без крака, стори немислимото СНИМКИ


 
И двамата посочват другия като свой най-голям мотиватор по време на отслабването, препоръчвайки този подход и на останалите.
„Да се имаме един друг като съотборници беше от ключово значение за успеха ни. Ние сме тук, за да се подкрепяме и често разделяме задачите, за да направим натоварванията си малко по-лесни. Аз измислях храната ни за седмицата, докато Марлон планираше тренировките ни “, разказва Камил.
 
Сега те имат общ акаунт в Instagram, където споделят идеи за здравословни рецепти и рутинни тренировки с ниска поддръжка със своите онлайн последователи. Присъствието им в пространството на онлайн фитнес инфлуенсърите дори ги е довело до появата им в Good Morning America, където разказват за своето пътуване за отслабване.
 
Тяхното послание? Отслабването не е универсален подход.
 
„Нашата мисия е да помогнем на възможно най-много хора да открият как изглежда здравословното за тях“, каза Камил.