Streptococcus pyogenes – пиогенният стрептокок принадлежи към стрептококи група А, които са с гноероден потенциал. Бактериите не образуват спори, взискателни са към хранителни среди и образуват „букет” от различни екзотоксини, ензими и други протеини.

Първокласник издъхна от рядка бактерия

Стрептококите предизвикват най-разнообразни заболявания, но основните са: скарлатина, еризипел – червен вятър, ангини, възпаления на носа, гълтача, носните синуси, бронхи, пневмонии, ушни възпаления, кожни заболявания, възпаления на пикочно-половата система, на сърдечно-съдовата система, ревматичните болести.

Стрептококовият фарингит е тежко заболяване, което започва с болки в гърлото, температура (>38.5°C, много често до 40°C), общо физическо неразположение, втрисане, болки в мускулите, главоболие и повдигане, характерен аленочервен цвят на гърлото . При децата се наблюдават и стомашни болки и повръщане.При скарлатина обривът, причинена от стрептококовия бактериален токсин, се появява първо по шията и гърдите, след което започва да се разпространява. Обикновено е розово-червен и усещането на кожата е като за фина шкурка.

Основните фактори на патогенност са М-протеинът, който пречи на левкоцитите да разградят бактериите; F-протеин, който медиира прикрепването на стрептококите към епителните клетки на фаринкса и кожата. От ензимите – стрептолизин О и S, стрептокиназа и стрептодорназа, които улесняват разпространението на бактериите във възпалената тъкан и извън нея; хиалуронидаза и други.

От токсините с важно значение е пирогенният (еритрогенен) токсин, който предизвиква характерния обрив при скарлатина, поради засягане ендотела на кожните капиляри.

Четвърто дете издъхна от рядката бактерия в Англия

Пиогенните стрептококи се съхраняват значително дълго време – до няколко месеца, особено когато се намират в гной, храчки, попаднали в бельо, в прах, във въздуха. Различни дезинфекционни средства, в подходящите концентрации, ги убиват в рамките на 15 минути. Пряката слънчева светлина ги убива за няколко часа.

5-годишно дете загуби битката със стрептококовата бактерия

Повече от 15-20% (до 50%) от децата и юношите са с колонизирана орофарингеална лигавица (гърлото) с бета-хемолитични стрептококи от група А. Колонизиращите щамове се сменят с нови серотипове, под влиянието на образувани в организма антитела.

Всички стрептококи от група А са много чувствителни на пеницилин. Лечението с него се използва за продължителна профилактика на пристъпите на ревматизъм и предотвратява увреждането на сърдечните клапи. Други медикаменти са еритромицин и макролиди, цефалоспорини, които се прилагат в случаите на пеницилинова алергия.

7 деца във Великобритания издъхнаха от бактериална инфекция

Диагностичните изследвания включват микроскопско изследване (директно от клиничен материал или по метода Нойфелд). Освен това микробиологично изследване – културелно изследване, като резултати се получават около 24 часа след посявката.

Бързи тестове са доказването и идентифициране на специфични антигени чрез латекс аглутинация. От серологичните методи се използва определяне на антистрептолизинов титър (АСТ) за проследяване хода на инфекцията и ефекта от терапията.