Изтече информация за резултатите от ексхумацията на Миглена, починала в Спешното отделение на врачанската болница. Според врачански медии вероятна причина за смъртта й е рак на белия дроб в крайна фаза.

По информация на „Конкурент“, жената е имала рак на белия дроб от около 2 години. Пиела е силни болкоуспокоителни, твърди източник, пожелал анонимност.

Все пак тялото на починалата във Враца майка ще бъде ексхумирано

Властите разследват и защо отказът от аутопсия е подписан от сестра ѝ Таня Иванова, а не от някой от родителите ѝ Кольо и Цветанка Сиренярски, които са живи.

И още нещо – 6-годишният син не е единственото дете на Миглена. Той е третата ѝ рожба, като има двама братя, навършили пълнолетие.

По времето, когато Миглена е докарана в Спешна помощ, дежурната лекарка е приемала жената на човека, заснел клипа. Съпругата е имала нужда от кардиологична помощ.

Ники, мъжът до издъхналата Меги в Спешното: Не искаме ексхумация!

Междувременно председателят на здравната комисия в НС д-р Антон Тонев в предаването „Лице в лице“ по БТВ заяви, че са назначени проверки, за да се установят фактите, довели до трагичния инцидент във Враца. "В медицината никога не се произнася присъда преди да са изяснени фактите. Искам да изкажа съболезнования на семейството на почината жена във Враца."

По думите му има състояния, при които лекарите, колкото и да искат, не могат да помогнат.

„Изнесените данни показват възможна грешка в организацията в спешното отделение. В този ден са приети много хора, имало е много работа, така че трябва да се съобразим с лекарите, които са спасявали животи.

"Имаме въведен стандарт за спешната помощ. Ако имаше пропуски в него, такива трагедии щяха да се случват всеки ден. За ментова е изолиран случай. Трябва да се имат предвид всички факти, преди да се направим крайните заключения. Може да се касае за кадрови дефицит“, допусна д-р Тонев.

Той обясни, че в COVID обстановката много често персоналът отсъства от работа. „Нямаме персонал, който в момента на криза да извадим и да заместим веднага. Това са само хипотези“, допълни председателят на парламентарната здравна комисия.

„Искаме да съберем всички факти, за да предотвратим да се случват подобни грешки. Тази грешка ще се включи в алгоритъма на стандарта за спешната помощ“, увери той.

„В лечебните заведения има медицински триаж, който определя по най-бързия начин, доколко е застрашен живота на пациента. Решенията, които се вземат са мултифакторни. Винаги водещото при всички алгоритми е запазването на човешкия живот. В този случай трябва да се определи дали става въпрос за индивидуална или за системна грешка. Всяка нормативна наредба е отворена система, която се развива и надгражда“, разясни д-р Антон Тонев.

Въпреки, че би прозвучало нехуманно в тази ситуация, но трябва да имаме едно спокойствие и толерантност към извършените грешки, без да намаляваме вината на персонала“, каза още той.