Атанасовден се празнува на 18 януари. На този ден се разрешава вино и елей. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива, пише vkusnotiiki.bg.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен и като "Среди зима". 

Стопаните гадаели по времето на Атанасовден, дали ще е плодородна годината. "Дебел сняг - дебел комат" - имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.

На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуала побратимяване, които се изпълнява и на Ивановден. 

Подбрахме няколко лесни рецепти, които може да се приготвят за празничната трапеза.

Атанасова салата

Продукти:

500 г картофи

1 (600 г) буркан кисели краставички

5-6 скилидки чесън

200 г майонеза

200 г кисело мляко

10 броя маслини

сварено яйце по желание

Приготвяне:

• Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус.

• Краставиците също се режат на дребно.

• Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят)

• Всичко се обърква на сухо.

• Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква.

• Атанасовата салата се украсява отгоре с маслините и сварените яйца.

Бутер плетеница

Подготовка:15 мин.

Готвене:20 мин.

Порции:6

Продукти:

450 г бутертесто

6-7 наденички

1 белтък за намазване

Приготвяне:

• Бутер тестото се нарязва на ленти по дължината на листа, но не до края.

• Поставя се в тава, покрита с намазнена хартия за печене.

• Надениците се вплитат шахматно между лентите.

• Отгоре се намазват с белтъка.

• Пекат се в силна фурна до готовност.

Източник: gotvetesmen.com

Пиле с ориз

Порции: 3-4

Общо време: 60 минути

Необходими продукти:

800 гр пилешки бутчета 200 гр. ориз (1 чаена чаша)60 гр. краве масло чубрицачерен пиперсол

Как да си приготвим Пиле с ориз

Месото се сварява цяло в подсолена вода.

Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.

В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.

Шоколадова бомба

Порции: 12-14 

Трудност: Лесно

Общо време: 50 минути

Необходими продукти:

5 яйца1 1/2 ч.ч. захар2 ч.ч. брашно1/2 ч.ч. олио6 с.л. преварена изстудена вода1 пакетче бакпулвер2 пакетчета ванилия2 капки есенция от ром ( по желание )1 пакетче какаоЗа украсата:1 пакетче шоколадови пръчици1 бурканче течен шоколад

Как да си приготвим шоколадовата бомба

Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се докато се получи хомогенна смес.

Тя се излива в предварително намазана с олио, кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.

След като изтине се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин и е готов за консумиране.