Тялото на всеки човек остарява. Частично този процес е предизвикан от окислителния стрес, в резултат на който клетките се повреждат. За съжаление, с течение на времето тези клетки стават все повече и повече и искаме или не - младостта ни си отива безвъзвратно! 

Учени от университета Ерланген-Нюрнберг в Германия и техни колеги от Съединените щати установиха кои продукти помагат да се забави процеса на стареене. От  проучихме заключенията на специалистите и бързаме да ги споделим с вас.  

Експертите от САЩ и Германия са открили, че хидрохинонът забавя стареенето, предотвратявайки окислителните процеси в клетките. Хидрохинонът е органично съединение, което се използва от хората по различни начини, един от които -  в производството на храни. Тук хидрохиноните се използват като антиоксиданти. Именно това е помогнало на експертите да направят откритието си.

Те са установили, че този ефект се постига само при съчетаването на хидрохинона с цинк. Това помага за създаването на естествена защита на клетката срещу супероксида - страничен продукт на клетъчното дишане, който унищожава клетките. А това, от своя страна, води до стареене на тялото. Известно е също така, че супероксидът играе важна роля в развитието на някои заболявания: възпаления, рак, невродегенеративни заболявания (Алцхаймер, Паркинсон и др.).

Продуктите, които забавят стареенето

Резултатите от проучването сочат, че в най-големи количества хидрохинон се съдържа в кафето, чая и шоколада. Ако искате да запазите младостта си за дълги години, тези продукти трябва да присъстват в изобилия в хранителния ви режим. Но тук има едно важно условие: дневната доза цинк, която трябва да приемате, е 8 милиграма. 

Ако искате да съхраните младостта си по-дълго време, включете в менюто си ядки (бадеми и орехи), риба и морски дарове (стриди, аншоа, шаран), зърнени храни и хляб (овес, ръж, ориз), зеленчуци (картофи, броколи). Ако смятате да приемате витамини или хранителни добавки с цинк, задължително трябва да се консултирате с вашия лекар.

Хидрохинонът се съдържа и във виното, но учените подчертават, че в този случай алкохолът напълно неутрализира благотворния ефект на органичното съединение, затова и не трябва да разчитате, че напитката на боговете ще ви помогне да останете в добра форма по-дълго време. Освен това алкохолът като цяло е вреден за човешкото здраве. 

По какви други начини можем да съхраним младостта си?

Тренирайте активно и изграждайте мускулна маса. След 25-годишна възраст това е доста по-трудно, но не и невъзможно. В допълнение, след тази възраст започваме да губим от мускулната си маса: около 1-3% годишно. Това изглежда незначително, докато на 50-годишна възраст не осъзнаете, че тялото ви е станало отпуснато и слабо.

Занимавайте се по-често с медитация. Учените са доказали, че подобна практика намалява стреса и повишава активността на теломеразата. А експертите смятат този ензим за ключа към безсмъртието на клетките.

Танцувайте! Това помага не само да се поддържате тонуса си, но и забавя стареенето на мозъка. 

Подчертавайте очите, устните и веждите си.

Учените са установили, че жените, които акцентират върху тези части от лицето си с помощта на козметика, изглеждат много по-млади. Това няма да ви помогне да спрете процесите на стареене, но със сигурност ще изглеждате много по-добре! /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!