Японците са истински шампиони по дълголетие. Средната продължителност на живота в страната на изгряващото слънце е 84 години.  Освен това смело може да се каже, че японците са най-здравата нация на земята. 

Огромна роля за дълголетието им играе правилното хранене, начина на живот, който водят и упражненията, с които се грижат за гръбначния си стълб! 

Японците водят вертикален начин на живот, чайовете им са много по-полезни от нашите, а изкривеният врат се смята за първи признак за здравословни проблеми. Сред тях почти няма хора с наднормено тегло. От 100 човека, само трима може да са пълни, което е три пъти по-малко, отколкото при французите и 10 пъти по-малко, отколкото при американците.

Но това съвсем не е всичко! В страната на изгряващото слънце жените изглеждат много по-млади от истинската си възраст. 45-годишните дами често са бъркани с 25-годишни момичета. Дори 80-годишните баби и дядовци младеят и водят активен начин на живот - играят голф, карат колела и си пийват всеки ден без изобщо да се притесняват! 

Защо нацията, която обича да яде най-много в света, има най-ниски нива на затлъстяване сред всички цивилизовани страни и се характеризира с най-дългата продължителност на живота в света? Днес от  ще се опитаме да ви дадем отговор на тези въпроси, като споделим с вас правилата им за здравословен живот, които ще ви помогнат да доживеете поне до 100 години. 

Правила за здравословен начин на живот

Отиваме до работа с колата, за да стоим цял ден седнали зад бюрото. А за японците автомобилът си остава лукс и всички са свикнали да се придвижват с обществения транспорт. Те стоят прави в метрото и вървят пеша до работното си място, а някои дори работят зад компютъра прави!  

Когато японците се хранят, те се ръководят от правилото за 80%, т.е. не изяждат цялата храна, а оставят малка част от нея. 

Размерът на чиниите им е много по-малък и вместо с огромни лъжици, те похапват с пръчици. 

Докато ние умираме за пържени храни, приготвени във фритюрник, японците предпочитат да варят храната си или да я приготвят на пара. А местно мазни супи, те похапват постни бульони от водорасли. 

Основните продукти в японската кухня са рибата, плодовете, зеленчуците, соята и оризът. Това са нещата, които местните ядат и сутрин, и обед, и вечер. Любимата им риба е сьомгата. Ежегодно един японец изяжда 68 кг. риба. По този начин те буквално се къпят в огромния океан от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се срещат в значителни количества в скумрията, сардината, сьомгата и пъстървата.

Японците обожават водораслите, а тези  растения притежават много ценни хранителни свойства. Осен това не могат да живеят без соята и соевите продукти - супа мисо, сирене тофу и соев сос. Соята е богат източник на протеини, съдържа всички аминокиселини, необходими за организма и е нискокалорийна.  

Ходят по-често в болницата, отколкото на фризьор

В Япония здравеопазването е на много високо ниво. Жителите на тази страна се преглеждат поне 12 пъти годишно, като пациентите имат право сами да избират лекаря, при който да отидат. 

Чаят като смисъл на живот

Японският чай е много по-полезен от този, който сме свикнали да пием. А нито една чаена церемония не минава без натрошения зелен чай в прахообразна форма матча.

Японците обожават зеления чай. Пият го по време на хранене, между отделните хранения, рано сутрин, за да събудят организма си и преди лягане, като средство за релакс. В японските ресторанти зеленият чай се предлага безплатно.

Освен зелен чай, японците пият и черен, а през лятото - студен чай от ечемик.

Упражнения за гръбначния стълб

Според лечителя Кацудзо Ниши, първопричината за всички болести трябва да се търси в гръбначния стълб - ако той е здрав, то и цялото тяло е здраво. Той е описал полезните упражнения за разтоварване на гръбначния стълб. Най-ефективното от тях е "Златна рибка". То е наречено така, защото движението на тялото при изпълнението му наподобява това на плуваща риба.  

Техника на изпълнение:

Легнете по гръб на пода или на твърдо и равно място. Повдигнете ръце максимално нагоре и изтеглете максимално гръбначния стълб. Краката трябва да са също изпънати, а глезените оставете под ъгъл 90 градуса, така че пръстите ви да гледат към тавана.

Като начало можете да направите няколко разтягащи движения в различни посоки с цел максимално отпускане на мускулите. Изтеглете двете ръце надясно и приплъзнете едновременно с това и дясното ходило в същата посока, задържайки за 5-7 секунди. Направете същото, но изтегляйки ръцете наляво и придвижвайки лявото ходило в същата посока. Повторете това 5-7 пъти за всяка страна.

Когато приключите с подготвителната част, сложете ръцете си зад тила, притиснете цялото тяло  към пода, а пръстите на краката насочете в посока към главата. От това положение започнете да правите леки поклащания с цялото тяло наляво и надясно, наподобяващи плуване на риба. Правете това 1-2 минути.  

С това упражнение ще подобрите функцията на целия гръбначен стълб, а оттам и цялостното здраве. 

Чистота

Друго нещо, на което японците обръщат огромно внимание, е чистотата. Те се мият два пъти дневно и не им тежи да поддържат безупречен ред и чистота в дома си и на работното място.

Собствениците на магазини мият тротоара пред обекта си, боклукчиите измиват много добре кофите, а служителите на авиокомпаниите ръчно почистват килимите в самолета от най-малките петна. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки