Да направите кекс вкъщи си е цяло изкуство, защото смело можете да експериментирате както с формата, така и с вкусовите характеристики. 

Историците твърдят, че първите кексове са направени в древен Рим. Тамошните кулинари умело смесвали стафиди, ядки и парчета нар с ечемично пюре. Кексовете започват да се радват на огромна популярност през XVI век.

Днес ще ви предложим как да се приготвите едно вкусно шоколадово изкушение с италиански привкус. Този десерт ви дава огромни възможности за творчество. Шоколадът, който трябва да използвате, е черен, но ако не ви стиска да експериментирате, можете да прибавите и стафиди, или ядки. А ако използвате повече брашно, той ще стане още по-плътен. 

Десертът е изключително лесен за приготвяне, а на божествения му аромат няма да устои никой от близките ви. Не се чудете, ами зарадвайте любимите си хора с този прост и апетитен кекс!

Необходими продукти:

100-120 грама брашно
100 грама масло
100 грама захар
100 грама тъмен шоколад
2 яйца
0,5 ч. л. сол
ванилия  

Начин на приготвяне:

Оставете маслото на топло, за да омекне, след това го разбийте (с помощта на миксер) със захарта и ванилията. Прибавете яйцата и отново разбийте добре. 

Прибавете брашното и солта и бъркайте до получаването на хомогенна маса. 

Начупете шоколада и го разтопете на водна баня.

Застелете дъното на формата за печене с пергаментна хартия. Изсипете половината от тестото, изравнете добре и полейте с половината от разтопения шоколад.

След това излейте втората част от тестото и залейте с останалия шоколад. С шиш разбъркайте шоколадовия слой, за да направите красиви вълнички.  

Сложете кекса в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 30 минути. Проверявайте дали десертът е готов с помощта на клечка за зъби. 

Добър апетит! /jenata.blitz.bg