На 15-ти юни се отбелязва Видовден. Този празник се свързва с наказанието и възмездието за всеки, който ги е заслужил с делата си.

На Видовден се почитат светците Вартоломей, Елисей (Лисе) и сестра им Вида.

Празникът се счита за деня, който е за предпазване от градушки и природни бедствия.

Може би сте чували израза "Ще дойде Видовден", който се свързва със злините и природните бедствия, които ще поразят виновните.

Традиции и вярвания на Видовден

На този ден се изпълняват гадания и любовни ритуали.

Вечерта преди празника момичета се мият "видовенска" вода, която се събира от росата на растенията. Смята се, че тази вода прави косите по-буйни и лицата стават по-красиви. След това момите отрязвали три стръка от растението шавар и ги наричали с имената на младежите, които харесвали. Вярвало се, че до края на годината ще се омъжат за този, чийто стрък е станал най-висок.

На 15-ти юни имен ден празнуват всички, които носят името Августин. Желаем ви здраве, успехи и щастие!

Според легендата Амос бил пастир в палестинския град Текоа. Той бил повикан от Бога за пророческо служение по времето на израилския цар Йеровоам и юдейския цар Озия. Но народът не се вслушал в предупрежденията на пророка, който възвестил наказание от Бога.

Седма глава от книгата на пророка:

"Амасия, свещеник ветилски, прати при израилския цар Йеровоам, а Израил непременно ще бъде откаран пленник от земята си". И рече Амасия на Амос: "Ясновидецо, иди и се отстрани в земята Юдова! Там яж хляб и там пророкувай, а във Ветил вече не пророкувай! Защото той е светиня царева и е царски дом". Отговори Амос и рече на Амасия: "Аз не съм пророк и не съм син на пророк. Аз бях пастир и събирах диви смокви. Но Господ ме взе от овцете и ми рече: "Иди, пророкувай при Моя народ Израиля!" Сега изслушай словото Господне! Ти казваш: "Не пророкувай против Израиля и не произнасяй думи против дома Исааков!" Затова ето що казва Господ: "Жена ти ще бъде обезчестена в града, твоите синове и дъщери ще паднат от меч, земята ти ще бъде разделена с мерилна връв, ти ще умреш в нечиста земя, а Израил непременно ще бъде отведен от земята си" (Амос 7:10-17).

Но вестителският жрец се обидил от тези думи и заедно със сина си нанесли побой на Амос и по-късно той починал от раните си. Това се случило през 8 век преди Христа.