Изпратили сте куп автобиографии, написали сте ярко своята биография и дори сте поканени на интервюта, които според вас са минали блестящо. Предложение за сътрудничество обаче няма. Разбира се, възможно е вече да е назначен друг кандидат за свободното място или компанията да е търсила служител с различни качества.

Но ако след няколко опита все още не сте успели да си намерите работа, помислете за това, може би вие правите нещо неправилно? Може да правите една или повече от тези грешки, за които търсещите работа са склонни да провалят интервютата.

1. Вие сте капка в морето на търсещите работа

От съдържанието на някои от обявите за работа става ясно, че конкуренцията ще бъде голяма. И кандидатите, които не отговарят на строгите изисквания, веднага ще бъдат отбелязани. Твърде стар, недостатъчен опит, недостатъчна квалификация - и това е всичко, вие сте зад борда.

Съвет: ако наистина сте решили да преминете през селекцията в такава компания по всякакъв начин, ще трябва да се постараете много и да бъдете креативни, за да се откроите от тълпата.

2. Очерняте бившия си работодател

Лоша идея е да говорите за бивш шеф на интервю за работа. Според проучване, проведено от германската професионална социална мрежа Xing, повече от половината от интервюираните HR мениджъри посочват този момент като най-голямата грешка в интервютата. Ето защо: ако сте в противоречие с бившия шеф, по-добре е да мълчите за това.

3. Груби шеги: не прекрачвайте дистанцията

Интервюто, изглежда, върви добре. Шефът веднага предлага да преминете на „ти“, защото това е обичайно в компанията. Вие се въодушевявате и вярвате, че работата вероятно вече е ваша. Но внимавайте: ако надхвърлите формалността и започнете да общувате с шефа си като приятел, това поведение може да бъде много вредно. Фактът, че в много фирми се обръщат един към друг на „ти“, не означава, че служителите разказват на колегите за личния си живот.

Съвет: Можете да споменете вашите хобита, като спортуване или доброволчество. Политическите или религиозните теми са забранени, както и неуместните, груби шеги.

4. Не сте подготвени за интервюто

Някои кандидати смятат, че отговорът само на въпросите на работодателя и незадаването на ваши собствени автоматично е знак за добра подготовка. Но не. 35% от анкетираните мениджъри признават, че тези, които използват диалога, за да повдигнат въпроси, останали без отговор, се приемат по-сериозно.

Какво да направите? Преди интервюто се запознайте с дейностите на компанията и не се колебайте да зададете всички въпроси, които може да имате.

5. Интересувате се само от пари

Работодателят е първият, който започва да говори за финансовата страна на сътрудничеството. Или ще попита за вашите очаквания, или ще посочи конкретна сума. Във всеки случай би било неучтиво и непрофесионално от ваша страна да намеквате за заплатата си по всякакъв възможен начин по време на интервюто.

6. Подценяване или надценяване на заслугите

Да се ​​представиш правилно, е цяло изкуство. Някои са твърде скромни и подценяват успехите си, докато други, напротив, разказват какви професионалисти са, въпреки че всъщност нямат специални умения. Търсещите работа се насърчават да се съсредоточат върху истинските си силни страни, чрез които могат да се възползват от компанията.

7. Откровени лъжи

Ако в автобиографията си или по време на интервю сте „разкрасили“ сивито или уменията си, бъдете готови за факта, че рано или късно измамата ще бъде разкрита. Вместо да криете истината, по-добре бъдете честни за всичко, така ще се спасите от неприятни изненади в бъдеще.

8. Твърде малко или твърде много умения

Дори ако наистина харесвате обявата за работа, уверете се, че сте годни и образовани. Разбира се, в много области новодошлите без опит не се приемат охотно, но от друга страна, ако квалифициран икономист реши да кандидатства за позицията на инженер в производството, той определено трябва да очаква отказ.

Освен това компаниите често не наемат прекалено компетентни специалисти. Но защо? Много е просто: страхуват се, че на висококвалифицираните служители бързо ще им омръзне предложената длъжност.

9. Нямате цел

Дори ако сте само на една крачка от намирането на работа, мениджърите по назначаването определено ще попитат как се виждате след пет години. Така те се опитват да разберат: как служителят оценява себе си? Какви идеи има той? Какъв е кариерният му план? Ето защо, преди да започнете интервюто, помислете за възможни варианти, които биха включили мисли за това как можете да добавите стойност към развитието на компанията.

10. Вие сте привлекателна жена или средностатистически мъж

Израелски изследователи са установили, че привлекателните жени се затрудняват да се състезават за позиция в компания. Въпреки че учените не са дали обяснение за това явление, се предполага, че една от възможните причини е съперничеството между жените в предприятието.

За силния пол всичко е различно. Един красив мъж трябва да подаде средно само пет заявления, за да получи работа, докато по-малко привлекателният млад мъж трябва да изпрати единадесет автобиографии, за да направи това.