11 начина, по които той упражнява финансов тормоз във връзката

Кога партньорът ви прекрачва границата по отношение на вашите и общите пари

Парите са една от най-често срещаните причини за конфликти във връзките и брака. Финансовите въпроси стоят в основата на много поводи за спорове и неразбирателства. Факторите могат да са много и различни – единият партньор печели повече от другия, единият харчи повече от другия, и двамата имате различни възгледи по отношение на управлението на финансите във връзката ви или имате различни планове за бъдещото им харчене.

Повечето от тези разминавания са нормални и колкото и неприятни да са, те могат да бъдат преодолени, а и рядко са повод за раздяла. По-скоро са предизвикателство, с което двойката да се справи. Но има някои сериозни и смущаващи признаци на финансов тормоз във връзката, които партньорът ви може да упражнява. Кои са те?

Ето 11 от тях.

  1. Той контролира всичките ви банкови карти. Някои двойки се съгласяват единият партньор да е отговорен изцяло за управлението на финансите във връзката и поемането на отговорности. Може да е защото единият печели по-добре или просто защото умее да харчи разумно. При всички положения, ако вземете решение само партньорът ви да е отговорен за финансите във връзката ви, то трябва да е по взаимно съгласие. Но ако той се опитва да контролира всички банкови сметки, включително управлението на собствените ви банкови карти, дебитни или кредитни, това е нездравословен и манипулативен акт.
  2. Внезапно се разстройва, когато харчите пари. Когато партньорът ви иска да контролира всички харчове, той може внезапно да започне да се цупи, да се разстройва и да мрънка, когато вие харчите пари по начин, който не му е по вкуса. Това е знак, че сте попаднали на човек, който има маниакално желание да ви контролира, а и парите ви.
  3. Контролира всичките ви доходи. Ако заплатата ви отива директно у него или той знае пин кодовете на банковите ви карти, тегли парите ви и ги държи уж на сигурно при него, това е смущаващ сигнал за финансов тормоз от негова страна. С течение на времето този тормоз може да прерасне в нещо по-сериозно и да добие по-големи мащаби.
  4. Коментира кариерата и работата ви твърде агресивно. Разговорите за работа, професионално развитие, кариера са важни във всяка връзка. Те са част от плановете в семеен, финансов и цялостен смисъл, касаещ бъдещото развитие на партньорите в една връзка. Разликата между нормалното им обсъждане и токсичното говорене за кариерата от страна на партньора ви е в това дали той се опитва да ви манипулира, когато говорите за работа. Преценете дали се старае да ви стимулира и подтиква да печелите повече, за да купите нова къща или да купите нова кола, която той иска. Подбудите в думите му ще издадат намеренията му. Още по-красноречиво е, ако той самият не прави усилия да печели по-добре, а кара само вас да го правите.
  5. Тормози ви на работа. Ако партньорът ви се появява внезапно на работното ви място, опитва се да ви злепоставя, създава проблеми, от които вие изглеждате зле в очите на колегите си или пък идва, за да ви хване натясно да му дадете пари, това са все сигнали за тормоз, който не трябва да толерирате.
  6. Харчи пари зад гърба ви. Финансовите злоупотреби, особено с вашите лични пари, а и с общите ви, са недопустими. Ако хванете партньора си да крие банкови сметки от вас или случайно забележите, че по необясними причини липсват пари от вашите сметки, това са признаци, че той харчи зад гърба ви от пари, които са общи или ваши. Решенията за харчовете, най-вече за по-сериозните, трябва да се взимат заедно и в съгласие.
  7. Той ви дава одобрение за харчене. Съгласието по отношение на харченето на парите е важно за една връзка. Но ако постоянно се нуждаете от одобрението му или трябва той изрично да се съгласи, след като му обясните за какво ще харчите и колко точно, това граничи с контрол, който родителите упражняват над децата си. Подобни нездравословни финансови навици са пагубни за всяка връзка, пише az-jenata.bg
  8. Пази тайни от вас. Тайните са предпоставка за загуба на доверие, за конфликти и за влошаване на отношенията. Тайните по отношение на парите не са по-различни. Ако партньорът ви злоупотребява с доверието ви, крие финансови въпроси от вас, извършва разплащателни операции тайно, трупа авоари скришно от вас, това може да се сметне за финансов тормоз. В подобни небалансирани и неоткрити отношения могат да се случат много непредвидени ситуации.
  9. Играе игрички. Игрите и манипулациите са присъщи на хората със задни мисли и нечисти намерения. Манипулаторите използват парите като оръжие в своя полза. Те се опитват да властват над решенията на половинката си, така че да насочат действията му в посоката, която желаят. Това е начин да контролират и да доминират.
  10. Крие големи дългове. Ако партньорът ви крие големи дългове от вас, това може да повлияе силно негативно на дългосрочните ви отношения. Честността и откритостта по отношение на парите и задълженията са важна част от връзката. Ако той крие такива неща от вас, това може да има отрицателно въздействие върху по-нататъшните ви отношения, както и върху вашата лична стабилност – емоционална и финансова.
  11. Възползва се от вашата щедрост. Още един явен сигнал за финансов тормоз, който може да остане скрит за дълго време, е възползването от щедростта ви. В отношенията по принцип не е необичайно единият от партньорите да проявява щедрост, за да зарадва половинката си или да я накара да се чувства комфортно. Но ако забелязвате, че партньорът ви е свикнал да го обгрижвате, но не се старае да допринася за общото финансово състояние, например стои дълго без работа, това е сериозен предупредителен знак.