12-годишно момиче проектира мечтаната си къщичка, а нейният баща плати за построяването ѝ. За проекта, разбира се, помогнали и архитекти, които осъществили мечтата на малката Луизи.

Снимки разкриват резултата. Това е необичайна капсула, която е с форма на самолет – наречена е Jet House. Преносимата постройка е сгушена в гора в окръг Зала, южна Унгария. Архитектите, превърнали мечтата в реалност разказват, че  странната къща съчетава „функция и фантазия“.

Причудливото жилище е оборудвано с малък кухненски бокс и баня, както и легло, което е пъхнато в носа на "самолета". Две истински самолетни седалки, автентични горни шкафчета за багаж и маса с вградени поставки за чаши допълват интериора на салона, а отвън крилата  служат като две открити тераси за почивка.

Китно родопско село пази духа на отминалото време СНИМКИ

„Изглежда сякаш е излетял от анимационен филм и е кацнал на поляната“, разказват архитектите зад идеята.

Учудващото всъщност е, че главният дизайнер зад проекта е само на 12 години. Младата Луиси Падос винаги е обичала самолетите и така, заедно с баща си, тя изготви плановете за малката къща, която двамата се съгласили да се използва  като помещение за игра, но и да се отдава под наем на туристи.

След това, въоръжено със скици, семейството се обърнало към унгарската архитектурна фирма,  която да превърне дизайна в реалност.

"Луизи мечтаеше за къща за игра, в която да може да играе, да покани приятелите си и да спи в нея, а по-късно да бъде превърната в квартира. Тя пристигна на първите срещи с разработени идеи и планове на хартия", разказват дизайнерите.

Те добавят, че концепцията е била да се създаде „пълноценна, функционална малка къща, която повече да напомня на красива играчка, а не на сграда“.

Двойка превърнаха камион в дом мечта ВИДЕО

Крайният резултат е описан като „сбъдната детска фантазия“. За да влезете в кабината с форма на самолет, вие се изкачвате по стълби в опашката на конструкцията.

Вътре има заоблени мебели и дървени акценти, които носаят авиационен дух от миналото. Орнаментите на авиационна тематика са от колекциите на Луизи и баща ѝ. Като са осеяни навсякъде - има модел на самолет Pan Am, набор от бордни карти и брошури за полета и няколко орнамента във формата на самолет.

 Коментирайки дизайна, Тамас Фулоп, архитект на проекта на Jet House, разказва: „Бяхме щастливи да приемем необичайната задача. Като архитект е вдъхновяваща задача да проектирам структура, която трябва да бъде симпатична. Освен това беше предизвикателство да се включат традиционни архитектурни елементи в скулптурната форма, като хидроизолация и топлоизолация.“

За час от Ню Йорк до Москва: изграждат самолет, способен да унищожава цели

Все още не е ясно кога Jet House ще стартира като ваканционен имот, но от архитектурното студио отбелязват, че Луизи ще се радва повече хора да усетят атмосферата на вълшебната същичка.

Седалките на авиокомпаниите и кабините над тях са предоставени от Sky Art, онлайн доставчик на автентично обзавеждане за самолети. Кабината разполага с две места,а общата ѝ площ е 29 кв. м.  Храна може да се приготвя на електрически котлон, вътре е монтиран климатик.

Основната структура на чудната къща е направена от шперплат, а външната част е покрита с водоустойчив материал, за да не прониква влага.

Най-високата жена в света летя за пръв път в живота си със самолет СНИМКИ