През 2025 г. е планирано да се тества самолетът Lockheed Martin SR-72, който се смята за най-бързия в света. Този безпилотен хиперзвуков самолет ще бъде наследник на SR-71 Blackbird, който постави рекорд за въздушна скорост през 1974 г. и беше изведен от експлоатация от ВВС на САЩ през 1998 г.

SR-72 ще може да развива скорост до 6 Маха (над 7400 км/ч) и да изпълнява разузнавателни и ударни мисии на далечни разстояния. За да постигне тази висока скорост, SR-72 ще използва двигател с променлива скорост, който може да работи или като турбореактивен двигател, или като ракета, пише Interesting Engineering. Такъв двигател ви позволява да превключвате между различни режими на полет, без да губите тяга.

Lockheed Martin, SR-71, хиперзвуков самолетцял екран
SR-71 Blackbird, който постави рекорда за скорост през 1974 г. Снимка: Lockheed Martin

SR-72 е част от хиперзвуковата програма на ВВС на САЩ, която има за цел да създаде прецизно управляемо оръжие и проникваща разузнавателна платформа до 2030 г. Самолетът ще има стелт технология за намаляване на видимостта за радари и други средства за откриване. Той също така ще може да се изкачва на височини от над 24 километра и да маневрира с високи скорости, избягвайки всички видове съществуващи изтребители.

Цената на SR-72 или подобен самолет не е известна, но може да се предположи, че ще бъде много скъп, като се има предвид цената на неговия предшественик, SR-71, който беше оценен на 280 милиона долара в днешната икономика. В допълнение, SR-71 струва около 200 000 долара на полетен час за работа, което включва гориво, поддръжка и разходи за персонал.

Превод: GlasNews