Професор Валери Соловей още през декември 2019 г. прогнозира бедствието през 2020 г. с невероятна точност. Сега в ефира на радио „Комсомолская правда“ той каза какво да очакваме през следващата година.

Пророчество първо:

Ще нараснат ли доходите на населението?

За съжаление икономическите кризи ще продължат. Икономическата политика не се променя. За съжаление няма сериозни вътрешни стимули за развитие. Въпреки че не може да се каже, че всичко ще върви много зле. Ще има някакъв вид икономическо възстановяване. Все пак ще започнем да излизаме от пандемията благодарение на ваксините. Но инерцията от минали неуспехи поради карантина ще ни държи на ниски позиции. И се страхувам, че растежът, който ще започне в Русия, ще се окаже много нисък. Особено в сравнение с Америка и Европа.

Според статистиката доходите на руснаците ще растат, но чувствата ни, страхувам се, ще останат разочароващи. Статистиката е едно, а колко пари оставяте в магазина, е друго. Така че се страхувам, че този статистически ръст няма да повлияе на реалната ни покупателна способност. Или няма да бъде много забележимо.

Пророчество второ:

Кога ще приключи пандемията?

Мисля, че чак в края на 2021 г. Но през пролетта масовите страхове ще започнат да отшумяват. Ваксинацията започва, тя ще започне едновременно в много страни. И това ще избави хората от страха. Мисля, че нашето отношение към коронавируса постепенно ще стане същото като към грипа.

Всички епидемии приключват рано или късно, Covid-19 няма да бъде изключение.

Да, някой изпитва недоверие към ваксините. Но в САЩ трима бивши президенти - Клинтън, Буш-младши и Обама ще се ваксинират, за да покажат на всички, че не е страшно. Трябва да образоваме хората, да се занимаваме с PR. Когато ваксинацията продължи, когато хората са убедени, че това не е чипиране, нито че влечугите или Бил Гейтс стоят зад това, че никой няма да умре, никой няма да загуби способността за оплождане, някак всичко ще започне да отшумява. Наистина се надявам.

Пророчество трето:

Ще спрат ли хората да седят без работа поради карантина?

Тези блокажи за работа ще бъдат отменени. Но ще се появи друг проблем. Икономиката се сви. Властите трябва да обявят данъчни празници за малкия и средния бизнес. Може би ваканция на заеми за тези, които не могат да ги изплатят. Трябва да инжектираме пари в хората, така че те да станат платежоспособни. Говорих с бизнесмени, които правят дрехи и обувки. Те се оплакват от катастрофалния спад в търсенето. Дори онези хора, които все още имат пари в касичката на семейството си, не ги харчат - готвят се за нещо по-лошо.

Пророчество четвърто:

Ще бъде ли по-лесна следващата година?

За съжаление, следващата година ще бъде дори по-проблематична от изходящата. Но това ще бъдат различни проблеми. От полето на политиката. Но те ще повлияят както на икономиката, така и на манталитета и поведението на хората. 2021, страхувам се, ще бъде не по-малко трудна, просто по различен начин.

Знаете ли обаче, когато нещо се промени, когато хората виждат промяна на обстановката, все пак става по-лесно за тях. Те чувстват: "Това също е лошо, но все пак е различно." Надявам се, че през 2021 г. най-накрая ще излезем от тази психотизация, свързана с пандемията. Защото животът в такова състояние за още една година, разбира се, би бил много труден за хората.