Нострадамус е известен с поредицата от пророчества, които продължават да интригуват и до днес. Той пише енигматични стихотворения или четиристишия, а думите му могат да бъдат безкрайно тълкувани. Неговите предсказания са отнесени към множество събития по света. Но нека разгледаме кои от тях всъщност се сбъднаха.
 
1. Смъртта на Хенри II

Хенри II от Франция е бил личен познат на Нострадамус, който веднъж се е обърнал към него в писмо като „най-непобедимият крал Хенри на Франция“. За съжаление, Хенри всъщност се оказа наистина много победим и стига до ужасно болезнен край само на 40 години. Страстен спортист, обичащ лова и рицарските турнири, активната природа на Хенри води до гибелта му, когато през лятото на 1559 г. той организира турнир, за да отпразнуват скорошен мирен договор. По време на двубой с един от неговите млади войници, копието на последния се чупи, забивайки трески в окото и черепа на краля.

„Живият Нострадамус" твърди, че човечеството ще научи за други форми на живот през 2028 г.

Следва бавна и мъчителна смърт от сепсис и мнозина смятат, че това е предсказано от Нострадамус. Въпросното четиристишие ни казва, че „младият лъв ще победи по-големия“, че той „ще прониже очите си през златна клетка“ и че „две рани“ ще осигурят „жестока смърт“. Странно? Може би. Четиристишието също така казва, че убийството се случва „на бойното поле в една битка“.
 
2. Големият пожар в Лондон
 
Това е едно от най-загадъчните пророчества от всички.
 
„Кръвта на праведните ще извърши грешка в Лондон,
 
Изгорен от мълния от двадесет три и шест:
 
Древната дама ще падне от високото си място,
 
Няколко от същата секта ще бъдат убити.
 
Примамливо е, ако тълкувате, както правят някои, „двадесет и три шест“ като 66 (20 x 3 + 6). Добавете към това споменаването на Лондон и препратките към смъртни случаи и можете да разберете защо се смята, че е пророчество за Големия пожар в Лондон през 1666 г. Както винаги при Нострадамус има неяснотите. Големият пожар е предизвикан от пламък в пекарна, а не от „светкавица“, и какво означава „древната дама“? Може би самият Лондон? Това е нещо, което озадачава, дори по стандартите на Нострадамус.

3. Идването на Адолф Хитлер
 
На Нострадамус се приписват доста предсказания от 20-ти век и възходът на Адолф Хитлер често се цитира като едно от тях.

Разкриха предсказанията на Нострадамус за 2024 г. и те не са добри

„От дълбините на Западна Европа“, пише Нострадамус, „малко дете ще се роди от бедни хора“. И какво прави това дете? Той ще "с езика си... съблазни голяма войска" и славата му ще се разпространи далеч отвъд Европа. Друго четиристишие с възможно значение споменава битката „близо до Хистър“ – което е или препратка към Хитлер, или споменаване на старото име на река Дунав. 

4. Бомбите в Хирошима и Нагасаки
 
„В рамките на два града ще има бичове, каквито никога не са виждани,“ пише Нострадамус. Това описание със сигурност би се приложило към случилото се в японските градове Хирошима и Нагасаки, които бяха опустошени от атомни бомби в края на Втората световна война.
 
Четиристишието рисува все по-мрачна картина, предсказвайки „глад в чумата“ (потенциално препратка към лъчева болест и трайното прекъсване на войната) и „хората, унищожени от стомана“, което може да сочи към самолетите, хвърлили бомбите. Разбира се, Нострадамус може да говори за буквална чума, засягаща всички потенциални градове, като се има предвид, че самият човек е имал опит от първа ръка в лечението на пациенти с чума. 

5. Убийството на Кенеди
 
Убийството на президента Джон Ф. Кенеди е един от ключовите моменти на 20-ти век, така че не е изненадващо, че мнозина са претърсили произведенията на Нострадамус за някакъв намек за пророчество. Често цитирани са думите: „От високо злото ще падне върху великия човек“ – може би препратка към факта, че той е бил прострелян от разстояние от снайперист.
 
Четиристишието продължава с „Мъртъв невинен ще бъде обвинен в престъплението“ – дали това е Лий Харви Осуалд, заподозреният убиец, който самият беше застрелян скоро след това и отдавна е смятан за невинен паднал човек? Сякаш това не е достатъчно, за да ни убеди, Нострадамус ни уверява, че истинският виновник ще „остане в мъглата“ – мнение, с което безброй теоретици на конспирацията на JFK (Джон Фицджералд Кенеди) със сигурност ще се съгласят.
 
Превод: GlasNews.bg