Китайска зоологическа градина беше обвинена в боядисване на кучета в черно и бяло, опитвайки да заблуди посетителите на зоологическата градина, че ще видят "панди".

Публикации в социалните медии показаха, че зоопаркът "Тайжоу" разкри нова изложба с "кучета панда" на 1 май. Посетителите също били таксувани с 20 юана (£2,22), за да видят новата атракция.

Но онези, които пътували до зоологическата градина в провинция Дзянсу, открили, че животните всъщност са чау-чау - порода кучета, известна с гъстата си двойна козина от северен Китай - които са били боядисани, за да приличат на панди.

Според китайската държавна медия The Global Times адвокатите казаха, че „неизбежно посетителите ще се почувстват разочаровани и измамени, след като открият истината“ за изложбата.

Но служител в зоологическата градина отрече обвиненията за фалшива реклама и каза на магазина в понеделник: „Това е просто нов опит, който предлагаме на посетителите.

„Ние не таксуваме допълнително. Надписът с кучетата чау-чау е правилен и точно описва какви са те, така че не мамим нашите посетители.“

Per Jam Press, говорител на зоопарка, също защити изложбата на панди, като каза: „Хората също боядисват косите си. Естествената боя може да се използва върху кучета, ако имат дълга козина. В зоологическата градина няма мечки панда и затова искахме да направим това."

Това не е първият път, когато китайски зоопарк е обвиняван във фалшиви животни: през 2023 г. зоопаркът в Хангжу отрече твърденията, че някои от мечките му са хора в костюми.

През юли същата година клип на малайзийска слънчева мечка - на име Анджела - ходеща на задните си крака, стана вирусен и предизвика спекулации, че животното е човешко същество в зле прилепнал костюм на мечка.

Член на персонала на зоологическата градина каза в WeChat по това време: „Нашата зоологическа градина е държавна, така че подобна ситуация няма да се случи.

„Температурата през лятото е близо 40 градуса, ако облечеш кожен костюм, със сигурност не можеш да издържиш повече от няколко минути, без да си легнеш.

Други китайски зоологически градини са обвинени, че се опитват да представят кучета с боядисана и подстригана козина като вълци или африкански котки.

През 2010 г. парк в Джънджоу, провинция Хънан, купи четири боядисани чау-чау и голдън ретривър, боядисан да прилича на тигър, от пазар за домашни любимци в Съчуан в опит да привлече посетители.

През 2018 г. зоопарк в Египет отрече да е боядисвал магарета, за да изглеждат като зебри.

Превод: GlasNews.bg