Съвременните наука и медицина дават възможности да изглеждаме млади и красиви по-дълго. Това обаче не е без никакъв риск за здравето. Имунната система невинаги е „съгласна“, че процедурите за разкрасяване са добра идея за вашия организъм.

Инжекциите с ботокс използват токсин, наречен onobotulinumtoxin A, който може временно предотврати движението на даден мускул. Този токсин се произвежда от бактерията  Clostridium botulinum, която е причинител на ботулизма – остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на хранителните токсикоинфекции.

Какви са приложенията на инжекциите с ботокс?

Инжекциите с ботокс блокират определени химически сигнали от нервите, предимно такива, които карат мускулите да се свиват. Най-честата употреба на тези инжекции е за временно отпускане на лицевите мускули, които причиняват бръчки в областта на челото и около очите. Инжекциите с ботокс също се използват за лечение на някои състояния, които влияят върху функционирането на тялото.

Примерите включват:

·        цервикална дистония

·        мързеливо око

·        мускулни контрактури

·        хиперхидроза

·        хронична мигрена

·        дисфункция на пикочния мехур

·        потрепване на очите

Рискове от употребата на ботокс

Инжекциите с ботокс са относително безопасни, когато се поставят от опитен лекар.

Възможните странични ефекти и усложнения включват:

·        болка, подуване или синини на мястото на инжектиране

·        главоболие или грипоподобни симптоми

·        увиснал клепач или изкривени вежди

·        крива усмивка

·        сухота на очите или прекомерно сълзене

Макар и рядко, възможно е токсинът от инжекцията да се разпространи из тялото, което е свързано с по-сериозни рискове за здравето.

Алергични реакции

Най-често „алергия“ се дефинира като свръхчувствителност към чужди, безвредни за организма вещества, които са неправилно идентифицирани от имунните клетки като заплаха. Като много други лекарства, ботоксът може да предизвика алергична реакция. Симптомите може да са по-леки като зачервяване, сърбеж, но може и да са по-сериозни като:

·        подуване под кожата обикновено в устните, клепачите

·        подуване на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането

Възможно ли е да се развие резистентност към ботокс?

Малко известен факт е, че някои хора не получават видими ефекти от приложението  на ботокс или ги губят след първите няколко приложения. Преди се смяташе, че причини  за това  са неправилно съхранение или погрешно инжектиране или неточна дозировка.

Може ли човек да спре да реагира на ботокса? Краткият отговор е да, но е много малко вероятно.

При някои хора имунната система се активизира срещу чуждите за организма протеини на ботокса и създава антитела срещу тях. Така всеки път когато имунните клетки засекат наличието на  тези протеини, антителата  ще ги неутрализират бързо и така на практика се губи ефикасността на прилаганите на инжекции.

Много рядко обаче тази възможна реакция се взима предвид и обикновено при незадоволителни резултати от инжекциите просто се препоръчват още инжекции.

Малко вероятно е да сте резистентни към ботокса, но все още няма тест, с който да се провери имате ли или не антитела срещу ботокса. Една от причините да се генерира имунен отговор е използването на по-високи дози ботокс, като например при лечението на невромускулни разстройства като дистония.

Използването на ботокс твърде често е друга причина за имунен отговор. Има научни данни, че хора, които се инжектират на интервали по-кратки от два месеца, са по-застрашени да развият резистентност. Точно затова и препоръката е инжекциите да се поставят на три месеца.

Накратко и за филърите

Увеличаването на меките тъкани на лицето с дермален филър, най-често на базата на хиалуронова киселина (HA), е медицинска процедура, която обикновено се понася добре от пациентите. Страничните ефекти обикновено са предвидими, леки и преходни като например синини, еритема, болка и подуване. Обикновено отшумяват след няколко дена.

Въпреки добрата поносимост при мнозинството хора, понякога има и по-сериозни усложнения като:

·        инфекция

·        образуване на абсцес

·        образуване на възли

·        грануломатозни реакции и променен имунен отговор

·        оклузия или компресия на съд или съдове, което води до некроза, кожна язва или кожна некроза – най-страшното усложнение от всички

Всички по-сериозни усложнения са рядко срещани, важно е човек да бъде запознат предварително с тях, за да направи своя информиран избор.

Коментар на клиничния имунолог

Имунната система не е в състояние да определи дали инжектираният материал, който среща, е вреден, доброкачествен или дори полезен за организма. В тази връзка опасенията на пациентите са свързани с две неща – дали ботоксът ще бъде ефективен, както и дали поставянето на ботокс/филъри/силикон е безопасно за здравето и какъв е рискът за възникване на автоимунна болест.

Когато говорим за ботулинов токсин, редица фактори определят вероятността и мащаба на имунния отговор, ако такъв възникне. 

Факторите, присъщи на антигените, които повишават тяхната имуногенност, включват нечовешкия произход, по-големи молекули и агрегирани форми на протеина. Външните фактори също трябва да бъдат взети под внимание, като наличието на адюванти във формулата, дозата, честота на прилагане и генетичното предразположение на пациента. 

Когато има имунен отговор, той също може да варира. Само антитела, които свързват ботулиновия токсин по начин, който неутрализира неговата биологична активност, ще отслабят ефекта му върху нервно-мускулната връзка. По-голямата част от анти-токсиновите антитела не засягат неговата функция. И накрая, въпреки че се съобщава за кръстосана реактивност сред седемте серотипа на ботулинов токсин, присъстват антитела, които разпознават области на сходство между серотиповете, но без тези антитела да са неутрализиращи.

Вторият аспект, който притеснява хората, е дали поставянето на изскуствени материали, макар и биоматериали, е риск за здравето.

Проучване, включващо 250 случая на пациенти с нежелани реакци вследствие на поставянето на биоматериали, различни от силикон. Осем процента от тях са имали системни или отдалечени и множество оплаквания, които могат да бъдат категоризирани като Autoimmune/inflammatory syndrome (ASIA). При всички пациенти, с изключение на четирима, възпалителните характеристики на мястото на имплантиране предхождат отдалечени или системни прояви. Анормалните кръвни изследвания са били чести. Единадесет случая (73,3%) с възпалителни локализирани възли и паникулит са еволюирали в различни заболявания, а именно първична билиарна цироза, синдром на Sjögren, саркоидоза, възпалителна полирадикулопатия и други. Четири случая са представени предимно със системни автоимунни заболявания.

В заключение, рядко биоматериали, различни от силикон, могат да провокират локални възпалителни нежелани реакции, които могат да се развият в системни автоимунни и/или грануломатозни заболявания. Независимо дали тези биоматериали действат като адювант или не, те могат да бъдат включени в категорията ASIA.

Материалът подготви: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова