Тези невероятни същества са описани за първи път през 1689 г., когато известният словенски ерудит всъщност вярва, че е срещнал не друг, а бебе дракон. Всъщност Янез Вайкард Валвасор се е срещнал с рядък воден саламандър или олм.

Любопитно е, че тези невероятни създания се срещат само на Балканите и затова местният фолклор разказва, че под земната кора живеят свирепи змейове, а тези странни бледи създания се появяват като на магия изпод повърхността на Земята по време на проливни дъждове.

Изследователите отдавна са осъзнали, че митичните характеристики на тези същества са леко преувеличени и е малко вероятно те да са бебета на подземни дракони, но тези малки странни животни всъщност са невероятно удивителни и завладяващи.

Олм или европейски протей (Proteus anguinus) е воден саламандър, който се среща само на Балканите, а именно в подземни пещери в системата на адриатическото крайбрежие в североизточна Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, както и северните части на Черна гора, пише IFLScience.

Тези удивителни същества са дълги само 20 сантиметра от опашката до върха на носа и приличат малко на бледорозова змия с тънки ръце и крака. Удивителният им цвят на кожата е следствие от факта, че са прекарали целия си живот в тъмни подземни пещери, където пигментацията просто не е необходима и би останала незабелязана. Учените обаче са установили, че кожата на тези удивителни вещества все още е в състояние да произвежда меланин и следователно кожата им може да потъмнее, ако са изложени на слънчева светлина.

Европейски Proteus Olmцял екран
Олмите са загубили зрението си поради живот в тъмнина. Снимка: Shutterstock

Животът в тъмнина също довел до факта, че очите на олмите са недоразвити, покрити с кожа и следователно тези същества всъщност са слепи. Изследователите обаче смятат, че все още имат някои фоторецептори, които им позволяват да различават светлината - наблюденията показват, че олмите предпочитат да плуват в посока, обратна на светлината.

 

Учените отбелязват, че олмите могат да живеят до рекордните 100 години, а средната им продължителност на живот е около 68,5 години. Изследователите изследвали генома на тези същества и заключили, че те имат редица „общи гени, свързани с увеличената продължителност на живота“.