Претоплените яйца, оризът, картофите и спанакът могат да причинят тежко хранително отравяне, увреждане на нервната система и дори рак. Австралийският диетолог Ким Линдзи говори за смъртоносната опасност от определени храни в интервю за Daily Mail.

Линдзи предупреди, че вечерите с претоплен ориз са опасни за здравето. По думите й сухите зърнени храни съдържат спори на бактерии Bacillus cereus, които не загиват дори при термична обработка. За да се намали рискът от отравяне, Линдзи посъветва да изплакнете зърната преди да ги сварите и да ги изядете веднага след като са готови.

Как някои здравословни храни могат да ни навредят

Също така не яжте вчерашните картофи и картофено пюре, казва диетологът, особено ако са престояли повече от два часа на стайна температура. Тя обяснява, че започват да се размножават бактерии, които причиняват ботулизъм - заболяване, което засяга нервната система.

Друга храна, която според Линдзи може да причини отравяне и дори рак, е спанакът. Според специалиста спанакът съдържа нитрати, които сами по себе си са безвредни, но при нагряване и взаимодействие с бактериите, живеещи в устата, могат да се превърнат в нитрити, които са канцерогенни.

Нитрати има и в репичките, морковите, китайското зеле и ряпата. Линдзи добавя, че освен рак, листата на спанака могат да причинят едно от най-опасните хранителни заболявания - листериоза. Според нея най-голям риск за зараза са готовите салати от магазина.

Назоваха храните, които могат да изчезнат

И накрая, според диетолог, никога не трябва да претопляте варени яйца, тъй като те могат да съдържат бактерия салмонела, която причинява тежко отравяне.

Ако загреете бъркани яйца в микровълнова, дори и на висока температура, се създава благоприятна среда за размножаване на бактерии и следователно рискът от заболяване се увеличава, обяснява експертът.

Кои са супер храните, които поддържат тялото пълно с енергия?

Линдзи вярва, че е безопасно да претопляте храни като риба, пиле и деликатеси. Термичната обработка ще помогне за унищожаването на вредните бактерии в тях, отбелязва диетологът.

Превод: GlasNews.bg