Полицията в Естония експериментира с нов вид наказание за водачи, които превишават позволената скорост. Вместо да плащат глоби на нарушителите се предлага да спрат за известно време край пътя, докато се успокоят, съобщава Postimees.

Според съветника по въпросите на иновациите в естонската полиция Елари Каземетс, който преди това оглавявал пътна полиция 8 години, колегите му бил все по-притеснени, че превишаването на скоростта се е превърнало в норма за шофьорите в страната. За да решат този проблем, патрулите провели проучване сред стотици автомобилисти и установили любопитна подробност.

Оказало се, че нарушителите се дразнят не толкова от самите парични глоби, колкото от времето, което губят, докато им пишат актове. Те приемали наказанията като заплащане на битови сметки и изпитвали неудобство ако срещнат познат в този момент.

"Не сме разглеждали случаи на закоравели нарушители-рецидивисти. Интересуваха ни обикновените естонски водачи, семейни хора", обяснява съветникът на въпросите на иновациите към стратегическия отдел на МВР Лаура Аабен.

Така се родила идеята за новия вид наказание. Пътните полицаи вече предлагат на нарушителите да постоят край пътя, докато се кротнат. За превишаване на позволената скорост с 20 км/ч се налага принудителна почивка от 45 минути, а ако шофьорът е карал с между 21 и 40 км/ч над ограничението, трябва да виси край пътя 60 минути.

Аабен разказва, че наказанието не е избрано случайно. С принудителното спиране полицията се стремяла да окаже необходимото въздействие върху водачите, но без да престъпва "прага им на болка". Ако наказанието продължавало по-малко от 45 минути, нарушителят щял по-скоро да се опита да навакса закъснението и да кара още по-бързо.

За момента новият вид санкция се налагал в експериментален режим, но ако докажел ефективността си, ще да остане като постоянна мярка. Според естонската полиция нарушителите щели да възприемат алтернативната "глоба" като по-сериозно наказание от паричната.