Колко често ти се случва да изпитваш дискомфорт и умора в очите?! Вероятно по-често, отколкото би искал... Не си сам! Почти всеки човек, който прекарва повече от два часа подред пред компютъра, рано или късно усеща, че очите му се преуморяват от монитора - но не винаги е само от монитора.

В резултат на това се появяват и куп други неприятни последици като чувство на сухота и умора в очите, както и главоболие, болки в гърба и шията (ако дълго време седиш в една и съща неудобна поза пред компютъра).

Тъй като проблемът, за съжаление, не е рядкост - вече си има специално наименование - "синдром на компютърното око". Много хора страдат от него, най-често офис служителите, геймърите и тези, които по една или друга причина работят или учат дистанционнои прекарват повече време пред екраните.

Добрата новина е, че проблемът е много по-лесен за решаване, отколкото изглежда. Има няколко много прости начина за облекчаване на умората в очите от компютъра, смартфона или телевизора.

1. Регулирай осветлението

В стаята, където работиш на компютъра, осветлението може да бъде твърде ярко или твърде слабо, в резултат на което очите ти се изморяват не толкова от самия екран, колкото от контраста между неговата яркост и яркостта на околните източници на светлина. Опитай се да се преустроиш така, че върху монитора ти да не пада пряка светлина. Или просто дръпни завесите, за да видиш дали ще се почувстваш по-комфортно.

2. Намали отблясъците

Така наречените "слънчеви зайчета" са красиви, но не и когато скачат в очите ти и пречат на работата ти. Очилата против отблясъци и антирефлексното покритие за екрана, може би са добър вариант, защото дори обикновената промяна на позицията на монитора или на бюрото ще доведат до положителен резултат.

3. Провери настройките на екрана си

Сухите и уморени очи от компютър лесно могат да бъдат резултат от неправилни настройки. Ако е възможно, задай нова честота на опресняване на монитора - по-висока от стандартната (60 Hz) - най-добра е честотата в диапазон от 70 до 85 Hz. Регулирай яркостта на монитора и имай предвид, че колкото по-голям е мониторът, толкова по-удобно е да работиш на него, съветват от Cosmopolitan.

4. Прави си почивки

Поне веднъж на час задължително трябва да ставаш от компютъра си, да се разтъпчеш и да си починат очите ти. Това е полезно не само за зрението, но и за здравето на гърба и шията ти.

5. Овлажнявай очите си

Използвай специални капки (тип изкуствени сълзи) или просто мигайте по-често. Обикновено, когато гледаш монитора, мигаш около два до три пъти по-рядко от необходимото (а средната честота на мигане е около 18 пъти в минута). Имай предвид, че и въздухът в помещението, където се намираш също не трябва да е прекалено сух - полезно е периодично да се проветрява или си вземи овлажнител (най-простият и евтин трик е малка кърпа, потопена в съд с вода от единия край или влажна кърпа върху гореща повърхност).

6. Прави си гимнастика на очите

Гимнастиката е много полезна за облекчаването на умората на очите. Най-простият и бърз начин е например "20-20-20" - на всеки 20 минути работа на компютъра, в продължение на 20 секунди, отмествай очите си към обект, който е на около 6 метра от теб. След това можеш да продължиш да си работиш. Второто просто упражнение е да погледнеш нещо отдалечено за около 10-15 секунди, след това пак за 10-15 секунди - нещо близко, и повтаряш 10 пъти.

Ако никой от триковете не ти е помогнал, значи може би трябва да отидеш на лекар, за да установи какво не е наред със здрението ти.