През 2024 г. православните християни ще празнуват един от най-големите и светли празници Великден на 5 май. Можете да започнете подготовката за празника предварително. Помислете за декора, празничното меню, актуализирайте покривката, купете бели яйца за боядисване.

Великден е празник на възкресението, надеждата и живота. На този ден се възпоменава чудото на възкресението на Исус Христос. Празникът е още една причина да прекарате време със семейството и децата си, да украсите дома си, да се срещнете с близките си на празничната трапеза, а домакините да пекат козунаци, децата да боядисват яйца.

Също така е важно да декорирате дома си красиво. Великден е празник на пробуждането, пролетта, така че е по-добре да го направите в светли, пастелни цветове.

Много сладко и красиво изглеждат гнезда с яйца, декоративни цветя, висулки, фигурки на зайчета и петлета. Могат да се използват и декоративни свещи на великденска тематика. За щастие сега те се продават в магазините в голям асортимент. Висящите декорации могат да се използват за украса на зоната над трапезарната маса, групата прозорец или врата.

Невъзможно е да си представим Великден без цветни яйца, те се смятат за талисман и се подаряват на близки. Освен това децата много обичат да украсяват яйца, така че творческата вечер със семейството ви е гарантирана. Ето къде има място за вашето въображение! 

Има много начини за боядисване на яйца. За това се използват акварелни бои, флумастери, хранителни оцветители, специални цветни филми, люспи от лук, цвекло и дори вино. Преди това червеният цвят на черупката се смяташе за традиционен, но сега няма такива правила, яйцата могат да бъдат боядисани във всеки цвят.

Великденският заек е гост от католическа Европа. Роден е по време на гоненията на християнството, когато символиката на агнето е забранена. Сега това е сладък герой, който обича децата и крие подаръци за тях в дупката си. Заекът е символ на плодородие, пролет и успешен живот.

Великден е пролетен празник, така че е подходящо да украсите къщата с пролетни букети: лалета, зюмбюли, ранункулус. Белите лилии символизират чистотата и невинността, образът на Христос, ирисите носят значението на Христовите страдания и възкресение. Белите рози и карамфилите също са свързани с образа на Спасителя. Цветята винаги радват стопанката и щом тя е доволна и щастлива, значи е добре за всички.

Използвани са материали от divan.ru, top15moscow.ru