За повечето от нас ходенето е автоматична дейност, която не изисква съзнателни усилия. Ето защо често забравяме за ползите му за здравето, пише ScienceAlert. Но какво се случва, ако спрем да ходим на автопилот и предизвикаме мозъка си?

Физическата активност не трябва да е трудна, дори бърза 10-минутна разходка на ден може да донесе много ползи за здравето. Ходенето обаче е много по-сложен процес, отколкото много от нас осъзнават. Поддържането на изправена позиция изисква координация между нашите зрителни, вестибуларни (усещания, свързани с движения като усукване, въртене или бързо движение) и проприоцептивни (осъзнаване къде се намира тялото ни в пространството) системи.

Една от най-изследваните ползи от ходенето назад е подобрената координация и баланс, което е от полза за тези, които страдат от остеоартрит на коляното. Освен това ни принуждава да правим по-кратки, по-чести крачки, което от своя страна подобрява мускулната издръжливост и в същото време намалява натоварването на ставите като цяло. Освен това такова ходене е особено полезно за хора с хронични болки в долната част на гърба, тъй като по време на него са активни повече мускули на лумбалния гръбнак.

Поради това често се използва за лечение на нарушения в равновесието и скоростта на ходене при пациенти с неврологични заболявания или след хроничен инсулт. И това не е всичко.

Ходенето назад е много по-ефективно от нормалното ходене за поддържане на здравословно тегло, тъй като тогава разходът на енергия е почти 40% по-висок. Ако сте се научили да ходите уверено по този начин, опитайте да бягате. Това не само ще укрепи важните мускули, участващи в разгъването на коляното, но и ще предотврати нараняване. Освен това бягането назад за дълго време предварително намалява енергията, която изразходваме по време на нормално бягане.

Как да започна тренировка?

Въпреки че ходенето назад е лесно предварително, това не означава, че ще бъде лесно. Ето защо, на първо място, опитайте се да премахнете възможните препятствия и опасности по пътя си, в които можете да се блъснете или да се спънете. Най-добре е да започнете на закрито, където няма да се блъснете в някого, или на открито на равна, открита площ.

Опитайте се да не поглеждате през рамо. Дръжте главата и гърдите си изправени, отблъсквайки се с палеца на крака при всяка стъпка.

След като се почувствате по-уверени, можете да ускорите темпото или дори да се качите на бягащата пътека, като се уверите, че използвате парапета, когато е необходимо.

Съсредоточете се върху множество серии, а не върху дълги разстояния, и не забравяйте да започнете с не повече от 20 м без спиране.

Превод: GlasNews