Сред зелени пасища, осеяни с овце и гробище с гробове от 13 век, се издигат руините на църквата Свети Никола. Сред тези, които вечно почиват тук, са първите обитатели на имението, енориаши на църквата и, според местната легенда, Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Да, същият Свети Никола, който вдъхнови Дядо Коледа, пише BBC.

Днес О'Конъл са собственици и единствени живи жители на Gerpoint Park, 120 акра изоставен средновековен град от 12-ти век, разположен на 20 километра южно от Килкени, Ирландия. Смята се, че селищата (бивш Newtown Gerpoint) са основани от норманите, които пристигат в Ирландия около 1160 г. сл. Хр. Смята се, че градът е процъфтявал до 15-ти век, но до 17-ти век жителите на града са изчезнали, вероятно поради комбинация от насилствени атаки и чума.

Защо обаче мястото за почивка на Свети Никола се е озовало в призрачен град, превърнат в частна ферма, остава загадка.

Собствениците на чифлика смятат, че според легендата той винаги е бил тук, на мястото на украсена каменна надгробна плоча в църковните гробища. Изобразява фигура на изправен мъж, скръстил ръце, така че да показва добротата и милосърдието на погребания.

За тези, които са израснали с подаръци от Дядо Коледа, Крис Крингъл, Санта Клаус и Свети Ник и много други герои, символиката, разбира се, не изисква много обяснения. Въпреки че Дядо Коледа съществува в сърцата на вярващите, човекът, вдъхновил тези легендарни фигури, е смъртен човек, Свети Николай от Мира.

Първоначално Никола е момче-сирак, родено в древния римски град Патара и дава наследството си на нуждаещите се, болните и бедните. По-късно той става епископ на Мир, който сега е част от днешна Турция; присъства на Никейския събор през 325 г., който провъзгласява Исус за Божи син. Умира на 6 декември 343 г. и е погребан в Мир, но точното местоположение на тялото на Свети Никола продължава да озадачава учените и днес.

Дядо Коледа, погребение, изследванецял екран
Снимка: Peter Horree/Alamy

Някои смятат, че гробът му се намира под пода на църквата Свети Никола в Анталия, Турция. Други твърдят, че тялото му е откраднато и отнесено в Бари, Италия, където почива под базиликата Свети Никола. Има мнение, че мощите му са били откраднати и след това продадени, разменени или дарени на хора и църкви по света.

Съществува обаче легенда за двама рицари, които по време на мисията си взели мощите на светеца със себе си в Ирландия, където се озовали в църквата "Свети Никола" в Нютаун Герпойнт, а впоследствие били погребани в църковното гробище.

Дядо Коледа, погребение, изследванецял екран
 
Снимка: SJ Velasquez

Това място обаче все още не е проучено. И, според семейство О'Конъл, те не планират да разкопават погребенията, защото смятат, че там са заровени мощите на светеца. Мейв О'Конъл смята, че там има надгробен камък, тоест за направата му е положен много труд, така че е очевидно, че хората са положили достатъчно усилия, за да маркират това място. „Не бихте поставили масивна резбована статуя просто така. Знаете, че трябва да има нещо тук“, добави тя.

Изследователите признават, че никой не може да знае какво е погребано под каменна статуя, без да разкопае погребението. Търговията със свети реликви е доста труден проблем, откакто хората и артефактите се смятат за свещени. Части от тела на светци намират своя път по целия свят, но единственият начин да се потвърди тяхната автентичност е да се сравнят ДНК проби с други потвърдени реликви.

Следователно е трудно да се докаже категорично дали Дядо Коледа е погребан в Ирландия или не.

Карол Ди Риенцо Корнуел/Аламицял екран
Въпреки това, О'Конъл избират да вярват, че Свети Никола е погребан в тяхната земя. Снимка: Карол Ди Риенцо Корнуел/Алами

О'Конъл обаче избират да вярват. Както и около 10 000 туристи, които посещават гробницата на Свети Николай в парка Gerpoint всяка година. Въпреки че самият парк е официално затворен, частни обиколки могат да бъдат резервирани в зависимост от наличността.

Превод: GlasNews