Редовното участие в определени дейности може да бъде голяма помощ в борбата с деменцията в напреднала възраст, според ново проучване.

Тъй като броят на случаите на деменция в света надхвърли 55 милиона през 2020 г. и продължава да расте неумолимо, все повече внимание се обръща на стратегиите, насочени към предотвратяване или забавяне на развитието на това заболяване. Докато търсенето на ефективни лечения и потенциални лечения продължава, стана ясно, че някои ежедневни дейности могат значително да помогнат за поддържането на здравето на мозъка, пише New Atlas.

Скорошно проучване, проведено в университета Монаш в Австралия, има за цел да определи какви точно ежедневни дейности могат най-ефективно да намалят риска от деменция при по-възрастни хора. Екип, ръководен от Джоана Райън, анализира широк набор от дейности за обогатяване на начина на живот, често срещани сред по-възрастните, за да види кои от тях са свързани с намалена вероятност от развитие на деменция.

Повече от 10 000 живеещи в общността австралийци на възраст 70 и повече години без тежки когнитивни увреждания са взели участие в проучването. Участниците са интервюирани за участието си в различни дейности, част от тях са обучение на умения, използване на компютър, водене на дневник, умствени упражнения като викторини и кръстословици, творчески хобита като рисуване, четене, социални дейности и пътувания до библиотеки и музеи.

След това екипът от изследователи са разгледали как участието в тези дейности е свързано с риска от деменция, коригирайки фактори като възраст, раса, социално-икономически статус и съществуващи медицински състояния.

5 упражнения за здрав мозък и добра памет

Сред най-разпространените дейности участниците в изследването са посочили гледането на телевизия, четенето, слушането на музика или радио. Повече от половината от участниците съобщават, че често използват компютъра, а голямо мнозинство (75,8%) казват, че никога не са се занимавали с дейност като рисуване.

Учените отбелязват, че честото участие в дейности за ограмотяване на възрастни, като посещаване на образователни курсове, използване на компютър и писане, намалява риска от развитие на деменция с 11%. Дейности, насочени към развитие на умствените способности, като игри, решаване на кръстословици и пъзели, намаляват риска от развитие на деменция с 9%, а творческите хобита и четенето - със 7%.

Според експертите тези дейности включват активно участие, логическо мислене и социално взаимодействие, като всички те допринасят за умствена стимулация, която може да увеличи устойчивостта на мозъка към заболявания като деменция.

Изненадващо, проучването не открива връзка между честотата на социална активност и намаления риск от развитие на деменция. Авторите обаче подчертават, че хората не трябва да спират да търсят социални връзки, ако това им харесва.

Получените резултати подчертават, че за здравето на мозъка е важно да се поддържа активност. Избирайки стимулиращи дейности, можете да предприемете активна стъпка към намаляване на риска от развитие на деменция.

Проучване: Любими лакомства ни правят по-глупави

В бъдеще това и подобни проучвания могат също така да послужат като практическо ръководство за по-възрастните хора и лицата, които се грижат за тях, и да им помогнат да разработят целенасочени подходи за превенция на деменцията. Така че, като вземете кръстословица или започнете да плетете, може да допринесете за бъдещето на вашия здрав мозък.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg