6 май е ден без диети и на този ден трябва да превключите вниманието си и да разберете как лесно и просто да кажете сбогом на наднорменото тегло без строги ограничения. В крайна сметка, за да отслабнете, не е нужно да ядете само пилешки гърди и да спортувате много.

Не е нужно да използвате ограничителни диети, за да отслабнете. Можете да правите постепенни промени в ежедневните си навици, като например да добавите повече физическа активност към ежедневието си или да изберете по-здравословни храни. На този Международен ден без диети д-р Бимал Чаджер сподели различни начини за отслабване без диета, пише OnlyMyHealth.

Изберете здравословни продукти

Цял екран
Снимка: Freepik

„Вместо да броите калории или да следвате стриктни планове за хранене, трябва да се съсредоточите върху консумацията на богати на хранителни вещества храни. Не забравяйте да напълните чинията си с цветни плодове, зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини“, казва д-р Чаджер. Тези храни не само осигуряват основни витамини и минерали, но и ви карат да се чувствате сити по-дълго, намалявайки желанието за преяждане.

Проучване на млади жени установи, че яденето на кисело мляко с високо съдържание на протеини като следобедна закуска води до намаляване на глада и по-нисък прием на калории при следващите хранения.

Практикувайте внимателно хранене

Цял екран
Снимка: Getty Images

Внимателното хранене включва разбиране на вашите сигнали за глад и ситост. Докато се храните, трябва да намалите темпото, да се наслаждавате на всяка хапка и да слушате сигналите на тялото си. Осем проучвания установяват, че хората, които ядат по-бавно, имат значително по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) в сравнение с тези, които ядат бързо.

Използвайте малки чинии

„Друг начин да свалите килограми без диета е да изберете по-малка чиния. По този начин ще ядете по-малко, защото порциите ви ще изглеждат по-големи“, добави д-р Чаджер. Изборът на по-малки чинии намалява консумацията на храна, като същевременно създава илюзията, че ядете повече.

Останете хидратирани

Много хора бъркат глада с дехидратацията и ядат, когато са жадни. Затова трябва да се опитате да пиете много вода през целия ден, за да останете хидратирани и да ограничите ненужните похапвания. Според клиничното изследване на храненето е установено, че пиенето на вода преди хранене води до намаляване на количеството консумирана храна без значителен ефект върху ситостта. Можете също така да добавите билкови чайове и вода, за да разнообразите режима си на пиене.

Наспете се

Цял екран
Снимка: Getty Images

Знаете ли, че недостатъчното сън може да наруши хормоните, които регулират апетита ви и да доведе до наддаване на тегло? Така че не пестете от 7-9 часа качествен сън всяка нощ, за да подпомогнете естествените процеси в тялото си. Трябва да установите релаксираща рутина преди лягане, да ограничите времето преди лягане и да създадете комфортна среда, за да осигурите спокоен сън.

Избягвайте стреса

„Трябва да намалите нивата на стрес, защото той нарушава хормоналния баланс, което може да повиши апетита ви и да доведе до наддаване на тегло. Когато сте стресирани, тялото ви произвежда кортизол, който повишава апетита и желанието ви за сладки, мазни и солени храни,“ каза д-р Чаджер.

Избягвайте подсладените напитки

Цял екран
Снимка: Freepik

Подсладените напитки може да са изкушаващи, но трябва да ги избягвате, за да отслабнете. Лесно е да получите допълнителни калории от сладките напитки, защото течните калории не влияят на ситостта толкова, колкото твърдите храни.

Добавете пробиотици към вашата диета

Направена е връзка между функцията на червата и мозъка, което показва, че пробиотиците могат да повлияят на теглото, мастната маса и настроението. Пробиотиците също влияят върху загубата на тегло чрез различни механизми, като регулиране на апетита и модулиране на чревната микробиота.

Добавете подправки

Цял екран
Снимка: Freepik

Докато лютите чушки сами по себе си няма да ви помогнат магически да отслабнете, те могат да играят поддържаща роля при отслабването. Според International Journal of Food Science and Nutrition, използването на различни дози лют червен пипер, от едно хранене до продължителна употреба в продължение на 12 седмици, насърчава загубата на тегло чрез повлияване на метаболизма на мазнините, разхода на енергия и термогенезата.

Поставете си реалистични цели

Поставете реалистични и постижими цели за здравето и загубата на тегло, вместо да се фокусирате единствено върху числото на кантара. Празнувайте малките победи по пътя, независимо дали става въпрос за повишени нива на енергия, подобрено настроение или подобрена физическа форма.