Незапомнените юлски жеги преминаха, но топлото време и днес създава неудобства за някои граждани. Слънцето напича, а понякога само шапка не стига. Съществуват, разбира се, алтернативни начини за охлаждане, а мъж успя да покаже един от тях на столичани.
 
Той е заснет, потопил краката си в един от фонтаните пред НДК, докато спокойно използва смартфона си. "Така става, коги дойдеш от студената чужбина, значи! И с джапанки си сварен на 22 С!", пише Катя И.

 Кадрите провокират стотици реакции във Facebook, а столичани са раздвоени. За някои от тях подобна постъпка изобщо не е проблем, а подобна практика има из цяла Европа. Опонират им други, за които проявата не е приемлива. Не закъсняват и обвиненията в "селяния", въпреки че мъжът, заснет на снимката, вероятно е чужденец. В своеобразната дискусия се включва и авторката на кадъра, която внася уточнение защо го е заснела.  Тя отбелязва, че не е желаела да "осъжда" въпросния господин, а идеята на публикацията е била съвсем друга. 
 
"Снимката е със закачлив характер, относно температурните разлики тук и в Англия, например. Лично аз, не нападам никого.  Вчера беше 22 С, а на човека му бе твърде горещо при тази температура. Имаше хора с якенца все пак , но кой както го усеща.  Разграничавам се от нападките тук. Идеята на поста е друга. Кой разбрал, разбрал...", пише тя.
 
Вижте и останалите мнения на столичани:
 
"В цяла Европа в жегите хората търсят спасение и във фонтаните. Само тук го наричаме селяния. Но тук гледаме като полезни изкопаеми ветрилата и сламените шапки в градска среда", смята Ралица К.
 "Може да извадиш човека от село, но селото от човека - никога", отбелязва Димитър С.
 
"Интересно, не ви пречят клошарите на всяка пейка и зад всеки храст на НДК, че срещу билетния център има квартал на бездомниците в храстите. Един път не видях пост за потресаващите сметища и болести, които разнасят. Обаче ви пречи един нормален човек", коментира Надя Д.
 
"Пак някой търси слава с нещо, което се случва горе-долу, откакто има вода в тия фонтани", пише Александър И.
 
"Някакъв страшен комунизъм е в жегата да има вода и само да я гледаш", отбелязва Светослав Г.
 
 
В летните жеги спасение от парещия въздух в "градски" водоеми откриха и други хора. В Пловдив цяло семейство се поизкъпа в Фонтана на Деметра, намиращ се в центъра на града. Малчугани се разхладиха и в Пеещите фонтани.
 
В столицата хора решиха да поплуват в наводнения изкоп на строеж, намиращ се в Студентски град. Подобен куриозен случай не липсваше и в дунавския град Русе. Където култорист нахлу във фонтан и се наложи да бъде ваден от много полицаи.