Глобалните температури на въздуха и океана се покачиха до рекордно високо ниво през юли, според службата на ЕС за изменението на климата Коперник (C3S), задълбочавайки безпокойството сред учените по климата в момент, когато вълна от топлинни рекорди предполага, че планетата е навлязла в неизследвана територия.

C3S заяви във вторник, че глобалната средна температура на въздуха през юли е потвърдена като най-високата, регистрирана някога.
  Установено е, че юли е бил с колосалните 1,5 градуса по Целзий по-топъл от средното за периода 1850-1900 г. и с 0,33 градуса по Целзий по-топъл от предишния най-топъл месец юли през 2019 г.

Междувременно глобалните средни температури на морската повърхност продължиха да се покачват през юли, съобщи мониторингът на климата на ЕС. Средната температура на морската повърхност за месеца е била с 0,51 градуса по Целзий над средната за периода 1991 - 2020 г.

Няма грешка! Термометърът сочи едно и също и в Пловдив, и в Дубай

Данните, които са събрани от измервания на сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, следват вълна от рекордни горещи вълни в множество региони.Огромни части от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия пострадаха от изпепеляваща жега през последните седмици, докато страните от Южна Америка бяха обхванати от рекордно високи температури в средата на зимата.

„Тези рекорди носят ужасни последици както за хората, така и за планетата, които са изложени на все по-чести и интензивни екстремни събития“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, в изявление.

„Дори това да е само временно, то показва спешността на амбициозните усилия за намаляване на глобалните емисии на парникови газове, които са основният двигател зад тези рекорди“, добавя тя.

C3S и Световната метеорологична организация на ООН наскоро обявиха първите три седмици на юли за най-горещия триседмичен период в историята.

Жега в детските ясли на територията на община Хисаря? Искат спешно поставяне на климатици



От C3S казат, че към момента 2023 година е третата най-гореща в историята с 0,43 градуса по Целзий над средното за този период.

Разликата между тази година и 2016 г. - най-горещата година в историята - се очаква да намалее през следващите месеци. Това е така, защото последните месеци на 2016 г. бяха сравнително хладни, казва C3S, докато остатъкът от 2023 г. се очаква да бъде сравнително топъл с развитието на настоящото събитие Ел Ниньо, допринасящо за по-високи температури по целия свят. Метеорологичната агенция на ООН обяви началото на Ел Ниньо на 4 юли, предупреждавайки, че завръщането му може да проправи пътя за екстремни климатични условия. Говорейки в централата на ООН в Ню Йорк в края на миналия месец, генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че е настъпила „ерата на глобалното кипене“.

„Всичко това е напълно в съответствие с прогнозите и повтарящите се предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната. Климатичните промени са тук. Ужасяващо е и е само началото.“