Много от по-младите поколения дори не са чували за остров Груинард. Това е едно малко и китно местенце на по-малко от два километра от бреговете на Шотландия... или поне е било такова преди 1942 година. Тези, които са чували за него и знаят историята, го наричат "Островът на смъртта".

И тук съвсем не говорим за суеверия, легенди или нещо подобно. Наричан е така заради факта, че малко преди Втората световна война, Великобритания решава да тества там едно от най-смъртоносните биологични оръжия - зараза с антракс.

Проектът се провежда под името "Операция Вегетарианец" и идва като отговор на евентуалното използване на подобен тип оръжие от страна на Германия. Целта на Уинстън Чърчил е бил страната да разполага с адекватно като сила биологично оръжие и през 1942 г. забранява достъпа за всякакви цивилни, за да започнат тестовете с ужасяващото заболяване с изключително висока смъртност, предаващо се чрез спори.

В експеримента участват военни и учени, а първият опит се провежда върху стадо нищо неподозиращи овце. Те са обгазени с облак от антраксови спори и само в рамките на 2-3 дни показват симптоми и измират по болезнен начин. Телата им са изгорени или погребани под голямо количество пръст, а участниците така и не подозират каква щета нанасят не само на острова, но и на околната среда в близост до него.

За няколко месеца започват да измират и най-различни животни от континенталната част на Шотландия, като спорите на болестта се разнасят по въздуха и попадат и във водите около Груинард. Изсипалите се дъждове отмиват почвата и разнасят антракса и в реките и подпочвените води. След края на войната, островът е поставен под карантина и военните правят всякакви опити да го изчистят с различни химически препарати.

Уви, дори близо 40 години по-късно, през 1981 година проби показват, че въпреки че повърхността на почвата е безопасна, то под нея все още има наличие на антракс. През 90-те от Великобритания го обявяват за "безопасен", но хората съвсем не смятат така. Груинард остава "място нон грата" и до днес, като все още носи прякора си "Островът на смъртта".

А за наше щастие, биологичната бомба на Чърчил така и не влиза в действие и се надяваме и никога да не го направи и за в бъдеще...