Нова скулптура на кралица Елизабет II в Северна Ирландия раздели британците. Бронзовата статуя на покойната кралица, която стои до статуии на съпруга й принц Филип и двете им коргита, е създадена от художника от Северен Белфаст Анто Бренан и е открита в градините на замъка Антрим миналата седмица.

„Скулптурата улавя Нейно Величество в достолепна поза, отразявайки нейната грация, непоколебимост и отдаденост през целия живот на обществената служба“, написа Община Антрим и Нютаунаби в публикация във Facebook, споделяйки снимки на новата статуя.

Но много от коментаращите под публикацията не са съгласни. „Това всъщност е обида за паметта на Нейно Величество, не прилича на нея“, каза един, докато друг го нарече „ужасно“ и призова общината „да го свали“.

„Повече обида, отколкото почит. Изглежда абсолютно ужасно, ако трябва да бъда напълно честен“, каза друг. Други обиди включваха „нелепо“и „неподходящи за целта“. Коментиращ се пошегува, че прилича "по-скоро на Мисис Даутфайър", отколкото на покойната кралица.

Спорът се разпространи и извън местната общност, особено в X, като историкът по изкуството Ричард Морис е сред онези, които дават остри отзиви. "Великобритания е пълна с лошо публично изкуство, което изглежда няма особена причина да бъде там, където е. Това е пример...", написа той.

Няколко обаче защитиха статуята.

„Жалко, че хората могат да намерят грешки само в тях, но не мислят за времето и усилията, които този човек е вложил, за да ги направи“, каза един.

В изявление общинският съвет на Антрим и Нютаунаби заяви, че е имало "положителен отговор" за скулптурата.

„Това признава, че изкуството понякога може да предизвика различни мнения, но е важно да се подчертае, че скулптурата е приета топло от повечето, които са я виждали лично“, се казва в изявлението. „Съветът е особено доволен от начина, по който скулптурата допълва обкръжението си, стояща в непосредствена близост до статуята на принц Филип, херцог на Единбург, и придружена от две коргита."

„Въпреки че социалните медии могат да засилят определени негативни гледни точки, съветът насърчава всички да посетят градините на замъка Антрим и да видят скулптурата от първа ръка."

„Скулптурата е трайна почит към забележителното наследство на Нейно Величество и съветът се гордее, че я има като част от културния пейзаж на общността. Положителните настроения, споделяни от мнозинството жители и посетители, отразяват успеха на скулптурата в чест на кралица Елизабет II памет и нейното трайно въздействие върху нацията."