Холандски музей се сблъска със странна ситуация - трябваше да извади произведения на изкуството от кошче за боклук, след като член на персонала решил, че изложбата, която се състои от две празни кутии от бира, е боклук.

„Всички добри времена, които прекарахме заедно“ от френския художник Александър Лаве показва две вдлъбнати кутии от бира на пода. Те бяха изложени в асансьора на музея, сякаш изоставени от мърлячи.

Въпреки това, по-внимателен поглед "разкрива, че тези вдлъбнати кутии са щателно ръчно рисувани с акрил", казаха от музея LAM в Лисе.

Но един асансьорен техник помислил, че изкуството е просто остатъци от мързеливи посетители и ги хвърлил в кошчето. По-късно уредникът на музея забелязал, че произведението липсва и целият персонал на музея започнал да го търси.

В крайна сметка той беше открит в торба за боклук и "по чудо и двете кутии бяха открити непокътнати", се казва в съобщение на музея.

Кончетата бяха почистени и поставени на входа на музея.

Въпреки злополуката музеят казва, че "не изпитва злонамереност към асансьорния техник, който е направил грешката". Техникът всъщност е замествал редовен работник, който е "добре запознат със сградата и нейните експонати".

„Темата на нашата колекция е храната и консумацията“, каза Сиецке ван Зантен, директор на музея. „Нашето изкуство насърчава посетителите да видят ежедневните предмети в нова светлина. Като показваме произведения на изкуството на неочаквани места, ние подобряваме това изживяване и държим посетителите нащрек.”