Iма много фактори, които определят качеството на съня . Не е достатъчно да спите, но трябва и да е пълноценно, за да бъде сънят наистина спокоен и да сте отпочинали и с енергия. 

Физическата активност, извършвана през деня, графиците, храненията, напитките, това какво правите преди лягане, лекарствата, които приемате, възрастта, проблемите - всеки тези и други аспекти могат да променят качеството на съня или създадат трудности при неговото съвместяване. 

За да избегнете това, можете да следвате препоръките, посочени по-долу:

Ежедневна физическа активност

Добре е да извършвате някакъв вид физическа активност през деня, тъй като това благоприятства почивката през нощта. Най-добре е да го правите сутрин или след работа. В никакъв случай не трябва да се случва преди лягане, защото по този начин ще тонизирате тялото си и ще бъде по-трудно за вас да заспите.

Дремки

Дремките са добри, но стига да не надвишават 20-30 минути. По този начин не се засяга качеството на нощния сън . Най-добре е да не лягате. Пет минути сън в кресло са достатъчни, за да се събудите ободрени и активни.

Ободряващи напитки

От 15 часа нататък приемането на ободряващи напитки може да промени не само часа на заспиване , но и неговото качество. Кафе, алкохол, чай, витамин С и други могат да забавят съня или да причинят безсъние.

Храна

Вечерите трябва да са леки и да се провеждат поне един час преди лягане. Приготвяйте прости ястия, избягвайте яхнии, пикантни или мазни храни, пържено и др.

Използване на леглото само за сън

Без четене, без гледане на телевизия, без работа на компютър. Леглото трябва да се използва само за спане. Можете да извършвате всички други дейности на стол, кресло и т.н.

Рутина

В края на деня трябва да започнете серия от рутинни действия, които помагат на съня да дойде в желаното време. Добре е да се отпуснете, което означава да избягвате интелектуалната дейност и да използвате възможно най-слабо осветление, за да започне да се произвежда мелатонин. Трябва да си легнете, когато се появят първите признаци на сън : прозяване, бързо мигане, сухи очи. Ако това не бъде направено, нуждата от сън изчезва след 15 минути и отнема още час и половина, за да се върне.

Условията около вас

Тялото произвежда хормона мелатонин, който предизвиква съня. Това се случва само ако в стаята изобщо няма светлина. Ето защо трябва да изключите светлината, когато си лягате. Старайте се да лягате и да ставате в нормални часове, защото спането на дневна светлина няма да е от помощ на качествения сън, пише vesti.bg. Температурните условия също имат значение, така че се препоръчва стайна температура от 18º. И накрая, чаршафите и матракът трябва да предлагат необходимия комфорт

График

Трябва да се опитате да си лягате и да ставате всеки ден по едно и също време, дори и в почивните ви дни. Всеки човек се нуждае от определено време за сън, но е нормално то да е между 6 и 8 часа. Престоят в леглото по-дълго от обикновено може да влоши съня през следващата нощ. Бъдете стриктни и не прекалявайте с излежаването.