Нашата планета е невероятна и съдържа много удивителни места, пейзажи и същества. Една такава специална област е Данакалската депресия, разположена в Северна Етиопия. Повърхността на планетата в тази област е покрита с басейни от разяждаща киселина, серни извори и струи от пареща пара, поради което кухината е известна още като Портите на ада.

Изследователите отбелязват, че падината Данакил със синя лава и ярко жълти извори отдавна се е превърнала в любимо място за туристите. Но през предходните векове тази местност е била използвана от хората за ръчен добив на сол.

Земната кора не е еднакво дебела по повърхността на планетата и на места като Данакилския басейн ефектите от континенталния разрив се проявяват в особено ярки цветове, пише IFLScience. Учените отбелязват, че това е мястото, където тектоничните плочи се разминават, разделяйки образувания като Данакилските Алпи и Етиопските планини, които, между другото, някога са били съседи.

Данните от Земната обсерватория на НАСА предполагат, че постоянно потъващият пейзаж на басейна един ден ще се напълни с вода и ще образува голямо езеро и може би дори нов океан. Учените също така отбелязват, че днес падината Данакил е дом на вулкана Гада Але, чиято височина е около 287 метра. Освен това е част от веригата вулкани Erta Ale и представлява стратовулкан, състоящ се от слоеве лава и пепел, вътре в които кипи огромно кратерно езеро от парещи течности и газове.

Това място е известно и със своите серни извори Dallol, разположени в подножието на вулкана Dallol. Повърхността тук е покрита с кора солна равнина, осеяна с извори и кратери в почти неонови нюанси на жълто, оранжево и зелено.

Учените отбелязват, че местният колорит се дължи на уникалния терен, който съчетава морска вода и вулканични минерали, включително сяра, мед и желязо. Въпреки факта, че тук изригват смеси от хлор и сяра, изследователите откриха още през 2017 г., че във водите на Dallol може да вирее живот, въпреки че е много малък.

Тогава учените откриха, че бактериите, които са класифицирани като "полиекстремофили", живеят в местни води - те са в състояние едновременно да понасят соленост, киселинност и екстремни температури.

Превод: GlasNews