Съпружеска двойка от шотландския град Абърдийн ще се отправи на уникално пътешествие с електромобил от Арктика до Антарктида, като през по-голямата част от пътуването превозното им средство ще бъде зареждано със слънчева или вятърна енергия.

Крис и Джули Рамзи ще изминат около 27 000 километра. Те вече пристигнаха в Канада, откъдето електромобилът им ще бъдее транспортиран до Северния магнитен полюс, който макар и да е променлива величина, е някъде в най-северните части на страната. Оттам Крис и Джули потеглят най-вероятно в самото начало на април, за да преминат през Канада, Съединените щати, Мексико, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили и Аржентина, за да се прехвърлят на Антарктида и да стигнат до Южния полюс. Очакванията са, че маратонът ще отнеме около 10 месеца. Двойката заяви, че екстремното пътуване може да ги постави на голели изпитания, включително и доколко е здрава тяхната семейна връзка.

Прилеп с "човешки размери" шашна, повод за страх няма СНИМКА

В интервю за Би Би Си Джули Рамзи каза, че един от най-често задаваните им въпроси е как ще зареждат колата си в полярните условия, където няма да има източници на електричество. В тази връзка тя поясни, че ще има вятърна турбина и пълна двойна слънчева батерия, които ще бъдат теглени в каравана и така използвайки възобновяемите енергийни източници, каквито са вятърът и слънцето, електромобилът им ще бъде захранван. Това ще бъде наистина предизвикателно, иновативно, нещо което се прави за първи път, изтъкна Джули и допълни, че идеята е да се разсеят съмненията на хората, които поставят под въпрос електрическите превозни средства в по-екстремни условия.

Неочакван гост изненада в наш град СНИМКИ

Като заклет консуматор на кафе Крис има монтирана машина за еспресо в колата. На покрива освен това е монтирана стартова площадка за дрон, така че Крис и Джули да могат да заснемат кадри от невероятното си пътуване, както и да получават метеорологични сведения по пътя, така че да могат да планират максимално добре трасето си в съотвестввие с условията. Аваттюрите далеч не са новост за шотландската двойка. През 2017 година те бяха първите приключили Монголското рали, изминавайки 16 000 километра с електромобил. В продължение на 56 дни те стигнаха от Англия до Сибир, минавайки през 20 държави. Освен това Крис е в Книгата на Гинес за най-голямо разстояние, изминато с електрически велосипед. През 2018 година той изминава за 12 часа 286 километра.

Заснеха мъж, извършил спорна проява СНИМКИ+ВИДЕО

12-годишно момиче проектира мечтаната си къща СНИМКИ

Тъй като двамата са от Абърдийн, Шотландия, те са се запасили с един местен деликатес с името на града, който е направен от мас, масло и захар. Една наистина „енергийна бомба“, от каквато вероятно ще имат нужда в северните ширини, пък и едва ли ще трябва да се притесняват за съхранението при минусовите температури, информира БНР. Е, ако им остане нещо от деликатеса за Латинска Америка, тогава ще трябва да му мислят при температури над 40 градуса.