Неизвестен досега автопортрет на Винсент Ван Гог е открит, скрит на гърба на друга картина.

Необикновената находка е първа за британска институция. Тя е открита чрез рентгенова снимка на картината "Глава на селянка" (1885 г.) на Ван Гог преди предстоящата изложба "Усет за импресионизма" в Кралската шотландска академия в Единбург.

Скрит от погледите повече от век, автопортретът е открит на гърба на платното с "Глава на селянка", покрит със слоеве лепило и картон, за които се предполага, че са били нанесени преди изложба в началото на 20-и век.

Нидерландкия художник е известен с това, че е използвал повторно платна, за да пести пари, като ги обръща и работи на гърба.

Неговите творби не се продават приживе и славата му идва едва след смъртта му през 1890 г., на 37-годишна възраст.  Ван Гог става една от най-известните и влиятелни фигури в западната история на изкуството. "Глава на селянка" влиза в колекцията на Националната галерия на Шотландия (NGS) през 1960 г. като част от подарък от виден адвокат от Единбург.

На нея е изобразена местна жена от град Нуенен в южната част на Холандия, където художникът е живял от декември 1883 г. до ноември 1885 г.  Смята се, че Ван Гог по-късно рисува автопортрета от другата страна в ключов момент от кариерата си, след като се премества в Париж и се докосва до работата на френските импресионисти.

На автопортрета е брадат седнал човек с шапка с периферия и свободно вързана на гърлото кърпа. Ясно се вижда лявото му ухо, което Ван Гог отрязва през 1888 г.

Смята се, че портретът е от ранните творби на Ван Гог и от първите му опити за автопортрети.

Зрителите ще могат да видят скицата като рентгеново изображение чрез специално изработена светлинна кутия.

Макар и вероятно да е възможно картините да бъдат разделени, процесът на отстраняване на лепилото и картона ще изисква деликатна консервационна работа. Продължават проучванията за това как това може да бъде направено, без да бъде увредена "Глава на селянка".

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от National Galleries of Scotland (@natgalleriessco)