В туристическия комплекс Recreo Verde във Венеция де Сан Карлос, Коста Рика, има малка планинска пещера, която е станала известна като „Пещерата на смъртта“ поради способността й да убива всяко същество, което влезе в нея.

Вдлъбнатината до вулкана Поас е само 2 метра дълбока и 3 метра дълга, което я прави привидно уютно убежище за насекоми, птици и малки животни, търсещи подслон. Външният вид обаче може да бъде измамен, тъй като попадането в тази малка пещера води до почти мигновена смърт, пише Oddity Central. Подземното убежище изглежда безобидно, но е пълно с въглероден оксид. Той е безцветен, без мирис, без вкус и изключително токсичен. За да покажат колко смъртоносна е пещерата на смъртта, местните гидове поставят запалена факла вътре в пещерата, която моментално угасва поради липсата на кислород и високите концентрации на въглероден диоксид. Тази гледка често плаши туристите.

Изданието отбелязва, че никой не знае точно откъде идва въглеродният диоксид в „Пещерата на смъртта“, но редица изследователи са стигнали до извода, че неговата органична природа предполага, че той е резултат от образуването на минерални находища под въздействието на високи температури. Едно е сигурно: учените са установили, че около 30 кг въглероден диоксид се отделят на всеки час в пещерата Куева де ла Муерте.

Смъртоносните свойства на тази малка пещера са открити напълно случайно по време на строителството на комплекса Recreo Verde. Един от работниците, който бил твърде близо до входа, се почувствал зле, което наложило щателно обследване на околността. Заради репутацията си Пещерата на смъртта се е превърнала в една от малкото търговски пещери, в които посетители не влизат. Хората започват да се задушават минути след като влязат.