44-годишният пилот Джоузеф Дейвид Емерсън, който беше взел магически гъби, дръпна две аварийни дръжки, предназначени да изключат напълно двигателите на самолета, вярвайки, че е в плен на кошмар. Според него това бил единственият начин да се събуди. Тази история беше разказана от експерта по авиация Петер Хернфелд в неговия подкаст Mentour Pilot.

Специалистът отбеляза, че пилотите на авиокомпании често се страхуват да разкрият проблеми с психичното си здраве, тъй като всеки намек за нестабилност може да доведе до края на кариерата, на която са посветили живота си.

Депресията на Емерсън произтича от внезапната смърт на близък приятел и той се бори да се справи със скръбта си. Именно в това нестабилно състояние мъжът се срещнал с група приятели в памет на починалия и се оставил да бъде убеден да вземе няколко „вълшебни гъби“.

Пътнически самолет, самолет, Alaska Airlines, полет, спиране на двигателя, пилот на гъби, магически гъби, лекарства, депресия, пилот на самолет, Джоузеф Дейвид ЕмерсънЦял екран
По време на полета член на екипажа си помислил, че той спи и сънува кошмар Снимка: Shutterstock

Ефектът от гъбите се оказал по-дълъг и по-дълбок, отколкото пилотът очаквал. Той започнал да се чувства леко параноичен, когато се срещнал с колеги в щата Вашингтон и поискал да му бъде позволено да лети до вкъщи на допълнителна седалка (местна седалка за членовете на екипажа) с полет 2059 на Alaska Airlines, който превозвал 79 пътници до Сан Франциско. Около 10 минути след като самолетът достигнал крейсерско ниво, той изведнъж, без предупреждение, хвърлил слушалката напред в пилотската кабина и извикал, че не е добре. Самолетът е бил на височина 31 000 фута (9,5 км).

„След няколко секунди той се изправи от мястото си и посегна към две дръжки на пожарогасителя, които бяха разположени точно над мястото, където седеше“, каза Петер.

Активирането на двата лоста едновременно би изключило и двата двигателя, оставяйки самолета без захранване. За щастие пилотът и вторият пилот бързо реагирали и освободили дръжките за аварийно изключване. Те свалили самолета на земята, където вече ги чакали служители на полицията и ФБР.

Пътнически самолет, самолет, Alaska Airlines, полет, спиране на двигателя, пилот на гъби, магически гъби, лекарства, депресия, пилот на самолет, Джоузеф Дейвид ЕмерсънЦял екран
Емерсън беше освободен от ареста на 7 декември 2023 г. Снимка: CBS News

По-късно Емерсън призна, че е бил в плен на „лошо настроение“. Мислел, че сънува и има кошмар, затова решил, че единственият начин да се събуди е да разбие самолета.

През декември 2023 г. голямо жури обвини Емерсън по 83 обвинения в опит за убийство и едно обвинение в застрашаване на самолет. Журито не беше убедено от обвиненията, че той е възнамерявал да убие всичките 84 пътници и екипажа. На 7 декември 2023 г. Емерсън беше освободен от ареста и се върна у дома в Сан Франциско.